ЦИК изкарва хората отново на площада

Актуални новини
16:30 - 29 Януари 2021
7701
ЦИК изкарва хората отново на площада

ЦИК е напът да възкреси протестите на жълтите павета. Това установи Lupa.bg след реакциите на „Отровното трио”, Мая Манолова и „Демократична България” по повод решението на Централната избирателна комисия от 27 януари.

Постановеното от ЦИК на практика възпрепятства посочените формации да се явят на предстоящите парламентарни избори. Според решението коалициите, които искат да участват във вота, трябва да носят задължително името на едната от партиите в коалицията.

Това препятствие обаче разгневи не само лидерите на засегнатите формации, а и техните фенове и последователи в социалните мрежи.

„Тази поправка е насочена директно срещу гражданите! Бойко Борисов на практика ни казва – вие гражданите сте нищо. Но ние ще се борим, и то не само по съдебен ред. И Борисов няма да може да ни спре - това ви го гарантирам”, закани се адв. Николай Хаджигенов чрез видео обръщение във Фейсбук.

И той, и председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова са категорични, че ЦИК е нарушил Изборния кодекс. „За пръв път в най-новата ни история гражданите ще вземем пряко участие в следващия парламент, а защо не и в изпълнителната власт. Това докарва корупционната власт до истерия – значи сме на прав път”, коментира още Хаджигенов.

В коментарите под неговото видео пък вече има директни призиви за подновяване на масовите протести:

„Вижте, мисля, че настана време пак да излизаме на площада. Тези се опитват да спечелят изборите по скандален начин и е време да ги изпъдим”,

приканва един от последователите, а думите му срещат подкрепата на десетки други. Междувременно Мая Манолова поиска оставката на шефа на ЦИК Александър Андреев. „Това е политическа поръчка и саморазправа с опоненти, които са извън парламента. ЦИК се превръща в бухалка на партиите на статуквото, категорична е Манолова.