ЦИК: Към 13:30 часа са постъпили 6 жалби (ВИДЕО)

Отварят секциите в САЩ и Канада

Топ
14:17 - 02 Октомври 2022
3228
ЦИК: Към 13:30 часа са постъпили 6 жалби (ВИДЕО)

Централната избирателна комисия даде брифинг за хода на изборния ден.

Започва отварянето на секциите в САЩ и Канада. Гласуването в Нова Зеландия и Австралия приключи и пристигнаха първите резултати. Няма проблем с досега приетите протоколи. Това съобщи Цветозар Томов - говорител на ЦИК.

Той посочи, че основният проблем извън страната беше в отсъствието на членове на СИК, тъй като е имало доста болни хора. Другият проблем е, че назначените хора по предложение на политически партии не се явяват на работните си места в изборния ден и това създава затруднение на ЦИК.

Томов допълни, че се очаква напрежението да се повиши след няколко часа, когато започва да приключва изборния ден в Турция, а след това в Средна и Западна Европа. Това е най-критичният период на обработката на изборните резултати, добави Цветозар Томов.

Росица Матева от ЦИК подчерта, че към 13.30 часа са постъпили общо 6 жалби. „Две са за нарушения в работата на СИК и са препратени към съответните РИК. Другите са свързани с предизборна агитация и социологически проучвания. Има постъпили общо 35 сигнала, като 17 от тях са за агитация в социалните мрежи".