ЦИК категоричен: Делян Пеевски може да е евродепутат

Политика
17:28 - 01 Май 2019
4465
ЦИК категоричен: Делян Пеевски може да е евродепутат

Централната избирателна комисия излезе с решение, че кандидатурата на народния представител и бизнесмен Делян Пеевски отговаря напълно на законовите изисквания. На практика няма пречка той да се кандидатира и да бъде избран за евродепутат, категорични са от ЦИК.

До проверката се стигна след като НПО-то „Боец”, което не крие връзката си с укриващия се в Сърбия банкер Цветан Василев, пусна сигнал до ЦИК. В жалбата си регистрираното във Видин сдружение, което от години обслужва единствено интересите на кръга на избягалия в Белград Цветан Василев, твърдеше, че Пеевски не можел да бъде избран за евродепутат, тъй като не е живял последните 6 месеца у нас. Като доказателство за този аргумент от НПО-то посочват довода, че Делян Пеевски не бил в България, защото не можели да го открият. Освен това настояха властите също да търсят депутата. Оказа се, че няма данни Пеевски да не е в страната. Това, че няма медийни изяви, не значи, че не е у нас, коментират в ДПС – партията, в чиято листа той е включен.

Оказа се обаче, че целият сигнал на „Боец” представлява манипулативна инсинуация, тъй като по закон формулировката „живял 6 месеца“ в България или държава от ЕС означава човек да има адресна регистрация (постоянна или по настоящ адрес) в някоя от страните на Евросъюза или у нас. Пояснението се намира в „допълнителните разпоредби“ на Изборния кодекс,, посочват от ЦИК в писмо, което са пратили в отговор на жалбата на сдружение „Боец”.

Говорителят на комисията Алексанър Андреев заяви: „Те са пуснали едно писмо, в което твърдят, че има определени нарушения. Ние отговаряме, че това, което те считат за нарушение, изобщо не е нарушение, защото в Изборния кодекс е предвидено нещо съвсем различно под разбирането „живял през последните 6 месеца“.

Говорителят на ЦИК опроверга и друг опит за манипулация, който бе разпространен от „Боец”. След като получили отговор от ЦИК, от който става ясно, че НПО-то очевидно не е наясно с разпоредбите в закона, те разпространиха ново изявление, в което твърдят, че комисията се опитвала да прикрие Пеевски и затова им била отговорила с писмо, а не с решение, което да жалят след това пред Върховния административен съд.

Оказва се обаче, че и това твърдение не отговаря на истината. Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че няма законодателно задължение как да се отговори на жалбата на „Боец” - дали да е с решение на комисията или с писмо.

Лидерът на "Боец" Георги Георгиев често ходи лично до Белград на срещи с избягалия от правосъдието банкер Цветан Василев. Счита се, че фараонът от КТБ редовно подпомага НПО-то, което е граждански активно единствено по теми, защитаващи личния интерес на Василев. Подобен е и настоящият случай със сигнала на "Боец" до ЦИК

„В случая сигнализират за нещо, което няма общо с предвиждането на закона. Никъде не пише процедурно с какъв акт трябва да излезе ЦИК по това, което тези хора са нарекли сигнал. Това, че те искат да има решение и да ни възложат ние да извършим някакви проверки, които те считат за нормални да бъдат извършени, не означава, че ЦИК има задължението да излезе с решение“, категоричен бе Андреев. Той посочи, че сигналът е разгледан обстойно и в него няма никакви данни, „с които да се сигнализира нещо“.