ЦИК обяви сериозно разместване на мандатите

1/3 от районите ще са с нови бройки депутати след вота на 2 април

Политика
11:28 - 29 Януари 2023
7040
ЦИК обяви сериозно разместване на мандатите

"Първо трябва да бъде издаден указ на президента за насрочване на изборите. След това очакваме неговия указ, с който той ще определи наименованията и границите на изборните райони, въз основа на което трябва да вземем нашето решение за броя на мандатите по изборни райони". Това каза пред БНР председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. 

Обстоятелствата, с които Комисията ще се съобрази, са следните: 

"Едното е разпоредбата на Изборния кодекс, която остана непроменена - според нея не може в един изборен район да има по-малко от четири мандата. Въз основа на данните на Националния статистически институт след последното преброяване на населението ще определим броя на мандатите за всеки многомандатен избирателен район. 

В около 1/3 от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите. Очаквам, че през следващата седмица ще имаме решение за това".

Нейкова коментира, че когато изборите са редовни - веднъж на четири години, тогава може да има по-стройна организация и по-дългосрочно планиране на разяснителната кампания и на обучението на членовете на секционните избирателни комисии. 

"В навечерието на избори често се оказваме с промяна в изборното законодателство и трябва в спешен порядък Централната избирателна комисия да организира тези дейности". 

И посочи, че бюлетината за машинното гласуване трябва изглежда така, както законодателят предвижда: 

"След като избирателят гласува с машина, трябва да се отпечата бюлетина, върху която е изписан отразеният вот, след което трябва да се сгъне по начин, който не позволява да се разкрие тайната на вота, и на гърба да се постави печат от СИК... Не можем да говорим за бюлетина за машинно гласуване от порядъка на 50-60 см, каквато е обичайно дължината на една хартиена бюлетина". 

Камелия Нейкова допълни, че органите, които провеждат удостоверителната процедура, е добре да имат по-публична дейност, за да не остане нечута поканата за присъствие на тази процедура. 

От ЦИК призовават за повече спокойствие, защото след като е станало ясно, че ще има избори, е започнало да се създава напрежение около това дали ще има, или няма да има хартия, дали ще работят, или няма да работят машините.