ЦИК отряза НДСВ за вота

Партията на Станимир Илчев приключи безславно заради недостатъчен брой подписи

Политика
12:16 - 18 Февруари 2021
4511
ЦИК отряза НДСВ за вота

ЦИК не допусна две партии до участие в парламентарните избори на 4 април. ЦИК отказа регистрация на „царската“ партия НДСВ за участие в изборите. Причината е, че тя не е успяла да събере достатъчен брой подписи.

“От протокол с вх. №.... от 17 февруари 2021 г. на ЦИК от ГД „ГРАО” в МРРБ за извършена проверка на списък на избиратели, подкрепящи регистрацията на партия „Национално движение за стабилност и възход“ (НДСВ) в ЦИК за участие в изборите за народни представители на 4 април 2021 г., се установява, че общият брой установени коректни записи е 2230, т.е. не е спазена разпоредбата на чл. 133, ал. 3, т. 5 от Изборния кодекс за наличие на необходимите 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията на партия „Национално движение за стабилност и възход“ (НДСВ)”, пише в решението си Централната избирателна комисия.

Незабавно след получаване на протокола ЦИК е уведомила по телефон лицето, посочено като лице за контакт в заявлението, за неналичието на необходимия брой избиратели, подкрепящи регистрацията на партията, като е даден срок най-късно до 17.00 ч. на 17 февруари да бъде представен допълнителен списък с подписи.

Такъв обаче не пристигнал в ЦИК.

В момента НДСВ се представлява от бившия евродепутат от Станимир Илчев, както и от Съби Събев и Олимпи Кътев.

Партията бе основана през 2002 г. под името Национално движение „Симеон Втори“.