ЦИК отваря близо 12 хиляди секции за изборите 2 в 1 (НА ЖИВО)

Комисията пуска нова обществена поръчка за машини, ще са по-скъпи

Политика
11:10 - 30 Септември 2021
1879
ЦИК отваря близо 12 хиляди секции за изборите 2 в 1 (НА ЖИВО)

11 643 секции разкрива ЦИК за изборите на 14 ноември, за 6 милиона и 700 хиляди избиратели, като данните са прогнозни, стана ясно от брифинг на комисията. 

12 са партиите, подали документи за регистрация за участие и в двата избора, а 10 - само за парламентарния вот.

Една - Българско лято на олигарха Васил Божков, както вече стана ясно, не е получила регистрация от ЦИК и така 21 са партиите, които ще внесат кандидатски листи и номинации за държавен глава и негово вице. 7 пък са коалициите, подали документи за регистрация, но текат все още проверките в ГРАО, така че цифрата не е окончателна, уточни говорителят на ЦИК Цветозар Томов. 

Стана ясно още, че обществената поръчка за доставката на 1600 машини за вота е била прекратена, защото и двете фирми, заявили участие, са дали по-високи от прогнозните срокове. Затова ЦИК вероятно ще пусне нов конкурс с повече уреди, заради прогнози на социолозите, че ще има по-голяма избирателна активност. 

Росица Матева уточни, че ЦИК има одобрена план-сметка, за разлика от периода за предишната обществена поръчка. От комисията са поискали информация до финансовото министерство дали ще им бъде осигурена сумата, необходима за купуването на машините. От там са отговорили, че имат "зелена светлина" дори стойността на апаратите за вота е по-висока. 

Снимка: Агнес Методиева