ЦИК реши: Гласуваме само с хартиени бюлетини

Топ
20:21 - 27 Октомври 2023 (обновена)
4808
ЦИК реши: Гласуваме само с хартиени бюлетини

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само и единствено с хартиени бюлетини. Това стана по време на заседание на ЦИК, излъчвано онлайн на сайта на комисията. 

Предложението беше прието с 12 гласа „за“, а двама бяха „против“. Преди гласуването Цветозар Томов направи предложение да бъде даден срок от 2 часа за решение от Министерството на електронното управление за удостоверяването на машините. 

Предложението да се гласува само с хартиени бюлетина бе на Емил Войнов. След вота зам.-председателят на ЦИК Цветозар определи решението като "изключително срамно".

"ЦИК не се оказа арбитър на изборния процес, а институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори. Това е нещо, което не мога да приема", заяви той.

"Категорично не съм съгласна с колегата Томов, че срамната ситуация е за ЦИК. Смятам, че в тази ситуация ЦИК бе поставена в резултат от действията на други органи", заяви по време на заседанието шефката на комисията Камелия Нейкова. Тя отрече, че ЦИК не е запозната с информацията от ДАНС. И подчерта, че е докладвала за всичко по казуса коректно.

"С всичко, кеото бе извършено днес, сте запознати. За мен като член на ЦИК това бе едно много трудно решение", каза Нейкова. И изрази надежда при следващи избори ЦИК да не е изправена пред задача да взима такова решение. Утре в 14 часа ЦИК пак ще заседава.

До днешното решение на ЦИК се стигна, след като в доклад на ДАНС до Народното събрание бе описано как зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете за машините, записал ги е с телефона си и ги е свалил на флашка. От "Възраждане", БСП и ИТН обявиха, че изборите вече са компрометирани и настояха Централната избирателна комисия да отмени машинното гласуване.

По неофициална информация на БНТ зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е бил извикан на разпит в ДАНС, като е напуснал сградата около 17 часа следобед. Към този момент обаче няма официална информация нито от агенцията, нито от прокуратурата. Стойнов не беше открит на телефона му за коментар.