ЦИК се събира на извънредно заседание заради напрежението между двете крила в ДПС

Хората на Пеевски подали документи онлайн още след полунощ, подкрепящите Доган пък се добраха първи до сградата на Централната избирателна комисия

Политика
10:00 - 02 Септември 2024
2639
ЦИК се събира на извънредно заседание заради напрежението между двете крила в ДПС

ЦИК се събира на извънредно заседание в този час, за да реши какво да прави с двете фракции на ДПС, които са окупирали мястото на комисията, за да се регистрират първи. До до тогава няма да допуска журналистите вътре.

Още от снощи депутати са влезли в сградата на бившия партиен дом, където се помещава ЦИК, за да пазят ред и да си подадат първи документите за участие в изборите. Не е ясно как точно са влезли там, но някои обясниха, че са депутати и имат право на достъп до работното си място.

Сега членовете на комисията се събират на извънредно заседание, за да решат какво да правят с двете ДПС-та. Те не са успели да започнат регистрирането в 9,30 часа, както бе предвидено, тъй като депутати от двата лагера са докупирали бюрата им. На видео се вижда как Цветозар Томов от ЦИК ги моли да освободят местата, но те отказват.

Регистрацията се отлага за след края на извънредното заседание. Засега парламентът е със засилена полицейска охрана. Медиите стоят отвън, както и Валентин Тончев - депутат, близък до Ахмед Доган и председателя Джевдет Чакъров, който е с пълномощно да регистрира партията.

От видео в страницата на пресцентъра на движението, става ясно, че подкрепящите почетния председател Ахмед Доган са влезли в сградата на ЦИК първи. На други кадри в същата страница обаче се вижда и че Цветозар Томов от комисията разговаря с групата на Пеевски, които според подкрепящите Доган, "упорито пречат да започне регистрацията". 

Снимки: Агнес Методиева