ЦИК: След „щрак” вадете картата (СИМУЛАТОР за гласуване)

Любопитно
15:22 - 08 Юли 2021
3233
ЦИК: След „щрак” вадете картата (СИМУЛАТОР за гласуване)

ЦИК излезе с необичаен практически съвет за предстоящото гласуване в неделя. Избирателите да не бързат да вадят картата, ако не се разпечатала бележката. Това е много важно, за да не стане грешка. Когато картата се поставя, се чува "щрак". Тогава машината започва да зарежда. Това са нещата, за които най-много трябва да внимават хората. Това обяви говорителят на ЦИК Румяна Матева на специална пресконференция.

"Днес е гласувано писмо с допълнителни указания към всички РИК и СИК за проведените допълнителни обучения в края на миналата седмица и резултатите от тях", обясни още Матева.

"Съгласно последните изменения на Изборния кодекс в изборния ден преди да започне гласуването, всяка СИК трябва да разпечата от машините за гласуване хеш код, който е осигурен от Държавна агенция "Електоронно управление", обясни още Матева.

"За всеки такъв код следва да се състави констативен протокол", допълни тя.

"Хеш кодът съдържа 64 знака - във всеки случай, вероятността програмист да знае всяка комбинация, за да проникне в него, е значително по-малка от вероятността астероид да ни падне на главите", допълни Цветозар Томов.

По негови думи няма засечен нито един случай на измама, за разлика от хилядите случаи на измама при гласуването с хартиени бюлетини.

"Хеш кодът е един-единствен за всички машини и ще се съдържа на всеки документ", допълни Росица Матева.

"Ако през изборния ден се наложи преустановяване на машинното гласуване, ЦИК трябва да бъде уведомена от СИК за обстоятелствата, които са настъпили", подчерта говорителят.

Изключително важно е провеждането на дезифекция на изборните помещения. "Дезинфекциите ще се извършват успоредно с процеса на гласуване, тъй като не може да се прекъсва процесът на гласуване по тази причина. Картите за гласуване и екраните на машините могат да бъдат дезинфекцирани само и единствено до 75% етилов спирт, обясни Матева. - Общинските администрации са длъжни да предоставят ръкавици на избирателите при тяхно желание, тъй като гелообразните препарати могат да създадат затруднения за екрана."

След приключването на изборния ден машинният протокол се разпечатва в три екземпляра - за СИК, РИК и ЦИК.

"Само Централната избирателна комисия (ЦИК) ще вземе решение дали да се преустанови машинното гласуване. Процесът на гласуване с устройствата не може да бъде прекъсван по преценка на Секционната избирателна комисия", добави Матева.

"Указанията за изборите налагат да не се прекъсва гласуването с машини и за дезинфекция. Такава ще се извършва, но без да се спира вотът. Всяка секция ще разполага със спирт до 75% градуса. Не се препоръчва на хората да си дезинфекцират ръцете с гелообразни препарати непосредствено преди гласуването", допълни тя.

Цветозар Томов пък призова да не се спекулира с това, че машините за вота могат да бъдат манипулирани.

"На 4 юли във връзка с частичните месни избори в Община Благоевград и село Ясен ЦИК взе решение да бъде извършено контролно преброяване и установяване на резултата от контролните разписки в 32 секции. Днес направихме проверка на попълнените протоколи за преброяване на разписките и установихме, че всички резултати от машинното гласуване се припокриват с резултатите от преброяването на контролните разписки от СИК. Това е един много добър резултат от машинния вот", поясни Матева.

Демонстрационно гласуване с машина е предвидено от ЦИК за утре - 9 юли. Всеки желаещ гражданин може да заповяда пред сградата на Народното събрание.

ГЛАСУВАЙТЕ НА СИМУЛАТОР ТУК