ЦИК в Беларус: Лукашенко е избран за президент

Актуални новини
16:56 - 14 Август 2020
451
ЦИК в Беларус: Лукашенко е избран за президент

Действащият президент на Беларус Александър Лукашенко е победил на състоялите се на 9 август избори за държавен глава на страната, съобщи на уебсайта си днес Централната избирателна комисия, цитирана от ТАСС. 

"С решение на комисията бяха потвърдени резултатите от изборите. За президент на Република Беларус е избран Александър Григориевич Лукашенко", се посочва в изявлението.

По данни на комисията Лукашенко е получил 80,1 процента от гласовете, а за главния му опонент Светлана Тихановска са гласували 10,12 процента от избирателите.

Гласовете за другите кандидати са разпределени по следния начин: за Андрей Дмитриев - 1,21 процента, за Анна Канопацка - 1,68 на сто, за Сергей Черечен - 1,14 на сто и за всички останали - общо 4,59 процента.

Щабът на Светлана Тихановска заяви, че не признава официалните резултати, обявени от ЦИК.

Фактът, че това са официалните данни, не означава, че те отразяват реалната ситуация и избора на хората. Те /властите/ още не могат да проумеят, че ситуацията коренно се промени. Нашите по-нататъшни действия не зависят от обявените официални резултати, каза прессекретарят на Тихановска Анна Красулина.