ЦИК: ВАС потвърди , че решението за машинното гласуване е законосъобразно

Това заяви председателката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова

Общество
08:14 - 31 Октомври 2023
2382
ЦИК: ВАС потвърди, че решението за машинното гласуване е законосъобразно

За да има машинно гласуване на втория тур на местните избори на 5 ноември, трябва да бъде завършена процедурата по сертифициране на изборните устройства.

Това заяви пред репортер на БНР председателката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова след като тази вечер Върховният административен съд постанови, че идващата неделя трябва да можем да гласуваме и с машини.

"В случая не можем да коментираме какво ще се случи на 5 ноември, на втория тур, тъй като съгласно мотивите на съда ние нямаме законоустановена процедура по удостоверяване на съответствието, така че не може да към този момент да говорим какво ще се случи в неделя. Разбира се, решенията на съда се изпълняват. За да има машинно гласуване на втори тур, трябва да има законоустановена проведена процедура по удостоверяване - или така нареченото сертифициране на машините за гласуване и софтуера. Чакаме министъра на електронното управление".

"Съдът е приел, че решението на ЦИК за първия тур е правилно и законосъобразно", допълни Нейкова. Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова каза още, че от решението на съда става ясно, че ЦИК има компетентност да постанови решението за машините, което беше обжалвано:

„И твърденията за нищожност са неоснователни, и че към момента на приемане на нашето решение, както и към настоящия момент липсва надлежно издадено решение от компетентните органи за удостоверяване на съответствието съгласно Изборния кодекс на софтуера за гласуване, тъй като всички действия са извършени от заместник-министър на електронното управление, включително е подписано и решението за удостоверяване на съответствието, което съдът приема за неправилно, тъй като министърът няма компетентност да делегира това свое правомощие“, каза Нейкова.

И още – че от мотивите на съда става ясно, че не е установено съответствие на устройствата за гласуване по предвидения законов ред от компетентен орган:

„И поради това е приел, че нашето решение за първия тур е правилно и законосъобразно. По отношение на втория тур може да има машинно гласуване, ако бъде спазена законоустановената процедура по удостоверяване на съответствието – тоест от компетентния орган какъвто е само министърът на електронното управление, така че ЦИК ще очаква Министерството на електронното управление да се запознае също с решението и да ни уведоми какви действия ще предприеме в тази посока, за да можем ние да проведем машинно гласуване на втория тур“.