ЦИК: ВАС ще прецени дали решението за хартиените бюлетини е правилно (НА ЖИВО)

Постъпили са 8 жалби, които са депозирани пред съда, заяви Камелия Нейкова

Политика
18:40 - 28 Октомври 2023 (обновена)
5960
ЦИК: ВАС ще прецени дали решението за хартиените бюлетини е правилно (НА ЖИВО)

Решението да се гласува само на хартия утре е окончателно. Това стана ясно от брифинга на Централната избирателна комисия във връзка с местните избори на 29-ти октомври.

"По повод призивите към ЦИК да преразгледа вчерашното си решение свързано с начина на гласуване към настоящия момент, ЦИК не намира основание за това", каза Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

„Решението на ЦИК е обжалвано по съдебен ред и всички факти и обстоятелства дали основание на ЦИК да приеме решението, ще бъдат разгледани от съда. Постъпили са 8 жалби. Всичките са депозирани пред Върховния административен съд, така че очакваме съдът да ги разгледа”. Това заяви на извънреден брифинг на ЦИК Камелия Нейкова, председател на комисията.

Искаме да обърнем внимание, че до настоящия момент не е постъпила информация, която да опровергава информацията от ДАНС за неправомерните действия на заместник-министъра на електронното управление", заяви Нейкова. 

"Процедурата по доверено изграждане на изходния код беше осъществена на 20 октомври. Финалът на довереното изграждане завърши с подписване на изходния код с ключове, генерирани от ЦИК. След тази процедура повторното изграждане на изходния код, каквото е извършено на 25 октомври, е недопустимо", каза още тя.

Шефката на ЦИК прочете и няколко изречения от доклада на ДАНС. Като от тях излиза, че зам.-министърът е имал намерение да си "поиграе" вероятно с кодовете.

"Ако някой си позволява да си играе с инструмент за изборния процес, то това е несъобразно. Действията от 25 октомври не са част от процедурата по довереното изграждане", обявиха още от ЦИК.

„Всички избиратели, които желаят да гласуват, да идат, да дадат своя глас. Обезпечен е достатъчен брой хартиени бюлетини. Аз като избирател също искам да гласувам с машина и съм гласувала по този начин. Сега ще гласувам с хартия, не защото изпълнявам поръчка“, добави председателят на ЦИК.