ЦИК все още няма информация дали всички секции са отворени и дали машините работят

От "Силена Норма" изразиха опасенията си, че ролките хартия не отговарят на изискванията за тези машини и могат да ги повредят

Политика
08:23 - 05 Ноември 2023
1216
ЦИК все още няма информация дали всички секции са отворени и дали машините работят

В ЦИК все още няма обобщена информация дали всички секции са отворени и дали всички машини днес работят безпроблемно. В този час започва първото заседание на ЦИК за деня.

За разлика от първия тур, днес гласуваме по избор с машини или с хартиени бюлетини в общо 7250 секции в цялата страна. Машинен вот ще има в 5895 секции, след като вчера една машина излезе извън строя по технически причини, а други две бяха пренесени в други секции без охраната на МВР.

Очаква се ЦИК да даде повече информация след започналото в 08.00 часа първо заседание на комисията за началото на изборния днес и дали всички машини в изборните секции работят без проблемно

От "Силена Норма" изразиха опасенията си, че ролките хартия не отговарят на изискванията за тези машини и могат да ги повредят.

Очаква се и информация дали ще се наложи захранване с ток с генератори в онези населени места в смолянско, като че ли става въпрос за само едно, където електричеството беше спряно вчера заради бурята и дали и там е започнал изборният ден. При всички случаи обаче машините имат батерии. Те могат да работят в началото и без захранване.

В ЦИК все още няма обобщена информация и дали всички секции са отворени. Има обаче доста сменени членове на секционни комисии, стана ясно още вчера.

В деня за размисъл имаше подадени сигнали в Комисията за предизборна агитация в социалните мрежи, но в такива случаи ЦИК няма правомощия да се произнесе.

След повторното въвеждане на данните от протоколите на Секционните избирателни комисии в ЦИК за първия и сравняването им с данните от протоколите, въведени в Общинските избирателни комисии, и анализ на несъответствията, ЦИК констатира разлики. Според тях има промяна в имената на избрани общински съветници от една политическа сила в няколко населени места заради броя на преференциите. Това са Благоевград, Златарица, Брусарци, Вълчидръм, Пазарджик, Долни Дъбник, Завет. В още няколко общини общински съветници са получили еднакъв брой преференции, за които редът им в списъка ще се определи чрез жребий. Установените грешки са върнати обратно в Общинските избирателни комисии.