ЦИК заличи 16 кандидат-депутати

Отпадналите мераклии за власт са или с двойно гражданство, или нямат 21 г.

Новини
21:58 - 10 Март 2021
5010
ЦИК заличи 16 кандидат-депутати

16 кандидати за депутати бяха заличени от листите за вота на 4 април от Централната избирателна комисия. Причините са, че имат двойно гражданство или към датата на парламентарните избори няма да са навършили 21 години.

Деветима от заличените кандидати не отговарят на изискването за възраст, като петима са в листите на партия “Българска прогресивна линия” на отцепилия се от БСП Красимир Янков.

Кандидати под 21 г. са заличени и от листи на “Атака”, АБВ, “Демократична България - Обединение” и “Републиканци за България”.

Седмина кандидати за народни представители пък са се оказали с двойно гражданство. Те са били включени в листи на “ВМРО – Българско национално обединение”, “Изправи се! Мутри, вън!”, партия МИР, “Републиканци за България” и “Възраждане”.

Една хартиена бюлетина за изборите на 4 април ще струва 0,178 лв. без ДДС, стана ясно на заседанието на ЦИК в сряда.

Бюлетините ще се печатат в печатницата на БНБ, като общата им цена ще е 1,55 млн. лв.

Прогнозният тираж на бюлетините е над 7,5 милиона.

Над 83 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина от българи, които живеят извън страната. Във вторник изтече срокът, в който се подаваха заявления от тях, за да им бъдат разкрити секции. За откриването на една изборна секция в чужбина са нужни поне 60 заявления от конкретно населено място.

До 13 март ЦИК трябва да определи държавите и местата, в които ще бъдат разкрити секции за гласуване.