Ципрас: Турция е непредвидим съсед

Гърция имала силни съюзници, категоричен е премиерът

Новини
18:45 - 24 Май 2019
1869
Ципрас: Турция е непредвидим съсед

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви днес, че съществува постоянен риск от "горещ" инцидент с Турция, която е непредвидим съсед, незачитащ международното право, предаде агенция АНА-МПА.
В интервю за гръцката телевизия ЕРТ Ципрас не скри своята загриженост от напрежението в самата Турция, което често се изнася навън, и каза, че затова Гърция трябва да бъде нащрек. 
"Гърция има по-силни съюзници от всякога", подчерта Ципрас, като припомни, че на последната си среща на върха страните от Европейския съюз са подкрепили Република Кипър. Той изтъкна и връзките, които Гърция си е изградила със страните от региона.
"Успяхме да изградим мрежа на стабилност", каза гръцкият премиер, но отбеляза, че само Турция отказва разговори и продължава провокационните си действия.
Ципрас оцени, че политиката на Анкара води в задънена улица и не помага за осъществяване на плановете й и турският президент Реджеп Тайип Ердоган рано или късно ще разбере това.
Властите в Атина постоянно предупреждават за честите нарушения на въздушното пространство от турските военновъздушни сили и за нарушения на изключителната икономическа зона на Кипър.