ЦИРК: Скандалът с ваксинираните от "Възраждане" скара Миролюба Бенатова и Цънцарова

Общество
08:30 - 12 Януари 2022
13035
ЦИРК: Скандалът с ваксинираните от "Възраждане" скара Миролюба Бенатова и Цънцарова

Репортажът за това, че депутатите от "Възраждане" заклеймяват ваксините срещу ковид като "експериментална течност", "компоти" и "водичка", а всъщност самите те са имунизирани, роди раздор между журналиста от Би Ти Ви Мария Цънцарова и колежката й от TV1 Миролюба Бенатова, разкри самият лидер на формацията Костадин Костадинов преди протеста му за сваляне на всички мерки и сертификати. 

Оказва се, че в типичния си стил на отричане на всичко, свързано с инфекцията, Бенатова е попитала Цънцарова всъщност кой е нарушил лекарската тайна и й е "подал" информацията за здравния статус на народните избраници, "щракнали" в капана на репортерката. 

Цънцарова обаче не й остава длъжна и й напомня, че тя, за разлика от бившата таксиметрова шофьорка, няма нужда някой да й "подава", каквото и да било, а намира свои канали за информация. 

"Не мога да повярвам, че в практиката ти не съществува информация, която не е публична, но си достигнала до нея по твоя инициатива, а все ти е била "подадена", отговаря Цънцарова. И допълва: 

"Съжалявам, че възможните според теб варианти изключват инициатива на журналиста и полагане на усилия от негова страна да стигне до дадена информация. В моята работа така правя, не ми "подават". 

Според самия русофил Костадинов, за когото също витаят слухове, че още миналия март се е ваксинирал, въпросната серия фейсбук реплики и дуплики е била изтрита, но той пази скрийншотове от заядливия разговор. И твърди, че заради нивото на Цънцарова България била паднала до 112-о място по свобода на словото. 

"Ще ви кажа какво мисля аз по темата за разследващата журналистка, която “излови” в@ксинирани депутати от Възраждане. За хората, които не четат само заглавия е ясно, че още преди няколко месеца на пресконференция споделихме, че имаме в@ксинирани депутати, така че информацията, която споделя в материала си журналистката нито е новина, нито е тайна. Отделен е въпросът за поведението пред камера на колегите ми. Рано или късно ще се научат, както съм се научил аз - с много практика.

По-важното тук е откъде журналистката е намерила достъп до защитени чувствителни лични данни и защо нейна колежка изтри целия разговор под публикацията на стената си в неделя?

Информирам ви, че отговорът на двете журналистки ще бъде публикуван и изпратен до цялата журналистическа общност. Уверявам ви, че в най-кратки срокове ще сезираме съответните институции за извършеното престъпление. Ако това може да се нарече професионално и етично журналистическо поведение, не се чудете защо ни отнеха свободата на словото и България е на злокобното 112 място. Свободата на словото не изключва журналистическата етика. Това е моето лично мнение", пише Копейкин.