Циркът в НС продължава утре, Вежди пак в ступор какво да ги прави депутатите (ВИДЕО)

Сценарият от 48-ия парламент се повтаря, отново не се разбират за председателското място на институцията

Политика
12:50 - 12 Април 2023
3254
Циркът в НС продължава утре, Вежди пак в ступор какво да ги прави депутатите (ВИДЕО)

Няма разбирателство как да се организира изборът на председател(и) на 49-ото Народно събрание дори и след поредно заседание на председателския съвет, провело се по време на предългата почивка, обявена от доайена на това издание Вежди Рашидов. По-рано съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев предложи ГЕРБ и обединението да се ротират на всеки 2 месеца, след като вот по номинациите на Росен Желязков (ГЕРБ) и Петър Петров (Възраждане) не успя да излъчи фаворит на мнозинството. 

Уж парламентарните лидери се оттеглиха да умуват по предложението на Василев. Но след повече от час прекъсване се събраха отново в пленарната зала не за да обсъдят пред камерите въпросната оферта. А за да се разпуснат до утре сутрин в 10,00 часа. 

Технически първото заседание на парламента, прясно положил клетва, продължава до избора на постоянното му ръководство. Това означава, че без него то не може да бъде прекратено. Въпреки изрично разписаната процедура обаче Вежди Рашидов пак понечи да бие звънеца за край, което разбуни духовете в залата. 

И от ГЕРБ му напомниха, че няма как да го стори. Така де факто депутатите се оттеглиха за 18-часова почивка. 

Иначе радостта от връщането си в Народното събрание предишният лидер на групата на Има такъв народ Тошко Йорданов не можа да притъпи за дълго и поривът му да говори от трибуната го надви:

"Понякога е хубаво човек да е извън НС, защото гледайки по телевизията, виждаме на колко унизителни сценки е автор то. Би трябвало да помните колко жалко и недостойно поведение имахте в предишното НС, което гледахме отвън, докато избирахте председател", скръцна със зъби Хаджи Тошко. 

И реши да поучава депутатите, включително дългогодишни, какъв е правилникът и процедурата по въпросния избор. Без резултат.