Цивилните жертви в Газа са вече над 10 хиляди души

С минута мълчание Израел отбеляза един месец от атаката на „Хамас"

ЕС
18:46 - 07 Ноември 2023
4448
Цивилните жертви в Газа са вече над 10 хиляди души

С минута мълчание Израел отбеляза един месец от атаката на "Хамас", при която загинаха 1400 израелци и чужденци, а над 200 бяха отвлечени. Същевременно еврейската страна продължава интензивните въздушни удари срещу цели на групировката в ивицата Газа, а цивилните жертви в анклава надхвърлиха 10 хиляди души. 

Най-малко 10 328 палестинци, включително 4237 деца, са били убити при израелски въздушни удари в ивицата Газа от 7 октомври насам, съобщи днес министерството на здравеопазването в контролирания от палестинската групировка "Хамас" анклав, предаде Ройтерс.

При израелски въздушни удари срещу градовете Рафах, Хан Юнис и Деир ал-Балах, са  загинали най-малко 23 души, съобщават палестински източници. Градовете се намират в южната част на ивицата Газа, където израелската армия поиска цивилното население да се евакуира. 

Световната здравна организация съобщи за 16 загинали здравни работници на територията на ивицата и призова за отмяна на ограниченията върху медицинската помощ, тъй като на някои лекари се е налагало да извършват операции, в това число и ампутации, без упойка.

Израелските военни не са коментирали информацията за ударите, но обявиха, че "са поели контрол над военна крепост на "Хамас" в северната част на анклава, където са били локализирани противотанкови ракети и пускови установки.

В интервю за американска телевизия израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел би обмислил възможността за "малки тактически паузи" в боевете в Газа, за да улесни влизането на хуманитарна помощ и извеждането на заложници. Той каза още, че страната му ще отговаря за сигурността в ивицата след края на конфликта. 

"Мисля, че Израел ще отговаря за цялостната ситуация по сигурността за неопределен период от време, защото виждаме какво става, когато това не е така. Имаме взрив от терор на "Хамас" в мащаб, който не можем да си представим".

Европейската комисия обяви, че е приключен първият въздушен мост с хуманитарна помощ за Газа. Извършени са общо 8 полета към Египет, като последният е бил днес от Белгия, съобщи говорител на ЕК.

Доставена 400 тона помощ, която включва палатки, вода, храна, санитарни материали. Говорителят уточни, че тя се предава на Червения кръст в Египет, след което се транспортира в Газа, когато условията позволяват.

Говорителят добави, че се обмисля възможността за продължаване на въздушните коридори.