Цивилните жертви в Украйна са с хиляди повече от обявеното

Актуални новини
15:08 - 10 Май 2022
2647
Цивилните жертви в Украйна са с хиляди повече от обявеното

Хиляди повече цивилни са били убити в Украйна по време на близо 11 седмици война в сравнение с официалния брой жертви.

Това каза във вторник ръководителят на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в страната, предаде "Ройтерс".

ООН за последно отчете 3381 убити цивилни, но тези данни винаги вървят с уточнението, това са само потвърдените жертви на конфликта.

Екипът включва 55 наблюдатели в Украйна, но информацията на терен от зоните на най-интензивен конфликт се потвърждават трудно.

Според ООН повечето от смъртните случаи са настъпили от използването на експлозивни оръжия с широка зона на въздействие като ракетни и въздушни удари.

Москва отрича да се прицелва в цивилни и настоява, че целта на т.нар. специална военна операция (така нарича войната) е разоръжаване на Украйна и "денацификация". Според западни служби и украинските власти проблемът е, че част от оръжията с прецизно насочване се изчерпаха и при употребата на старите модели се стига до безразборни атаки по граждански обекти и убийства на мирни жители.

Работим по оценка за броя, но засега мога да кажа само че е с хиляди по-голям от числата, които сега ви дадохме.

"Работим върху оценките, но всичко, което мога да кажа засега, е, че е с хиляди по-високи от числата, сега ви дадохме", каза Матилда Богнер на брифинг в Женева, когато беше попитана за общия брой на смъртните случаи и наранявания.

"Голямата черна дупка наистина е Мариупол, където ни беше трудно да получим пълен достъп и да получим напълно потвърдена информация", добави тя. В Мариупол са най-тежките сражения в хода на конфликта досега, доколкото градът е почти напълно унищожен.

Богнер каза, че нейният екип също разследва така наречените от нея "достоверни твърдения" за изтезания, малтретиране и екзекуции от украинските сили срещу руските нахлуващи сили и свързани въоръжени групи. "Макар мащабът да е значително по-висок в обвиненията срещу руските сили, по отношение на степента на нарушения на украинските ние също документираме нарушения от украинските сили."