CNN за скандала с НАП : Цяла една нация беше хакната

При нация от 7 милиона население, значи всеки работещ е засегнат, заключи медията

Новини
19:31 - 21 Юли 2019
5064
CNN за скандала с НАП: Цяла една нация беше хакната

 „Асен Генов е доста бесен. Неговите лични данни бяха публикувани тази седмица, след като записи от повече от 5 милиона българи бяха откраднати от хакери от данъчната служба на страната“. Така започва материал на Си Ен Ен за хакерската атака в НАП. 

Медията прави извода, че в страна с едва 7 милиона души мащабът на такова източване на данни означава, че почти всеки работещ възрастен е бил засегнат.

Самият Генов също коментира скандала. „Всички ние трябва да бъдем ядосани. ... Информацията сега е свободно достъпна за всеки. Много, много хора в България вече разполагат с този файл и аз вярвам, че това не е само в България", каза той.

"Може да направите паролата си по-дълга и по-сложна, но информацията, която притежава правителството, не се променя“, твърди Гай Бънкър, експерт по информационна сигурност и главен технологичен директор в Clearswift, компания за киберсигурност. Дата ви на раждане няма да се промени, нито местожителството ви, уверява той. 

"Такива инциденти не бива да се случват в държавна институция. Изглежда, че това не коства огромни усилия и това вероятно са личните данни на почти всички български граждани", твърди адвокатката Десислава Кръстева за големия инцидент.

Българската комисия за защита на личните данни заяви, че ще започне разследване на хакерството.