Цоков: Образователната система трябва да се подготви за матури на електронни устройства

У нас
21:23 - 26 Май 2024
6709
Цоков: Образователната система трябва да се подготви за матури на електронни устройства

"Образователната система трябва да се подготви за матури на електронни устройства и дигитализация на изпитния процес", заяви в ефира на bTV служебният министър на образованието Галин Цоков.

"Обсъждаме матурите да започнат постепенно да се прилагат на електронни устройства, така както е при матурата по информационни технологи"и, каза Цоков.

Министърът  допълни, че в много държави това вече е факт. "Нашата образователна система постепенно трябва да се подготви за това, защото тогава няма да има грешки", посочи още той.

"Трябва да се експериментира в пробни матури, трябва да има широк диалог с родителите, за да се вземе подобно решение, защото това означава допълнително оборудване на училището със съответните електронни устройства, както и подготовка на тестовете и осигуряване на електронна среда", отбеляза Галин Цоков.

"В над 750 училища в цялата страна се провеждат матури, работи се при дефицит на време, за 15-20 минути трябва да се разпечатат материалите за от 200 до 300 зрелостника в едно училище", обясни процеса служебният образователен министър.

Той каза, че пред директорите е подчертано да бъдат внимателни по отношение на разпечатването на материалите на изпитите. "Ще направим цялостен анализ на матурите и на външното оценяване, за да се вземат решения в бъдеще", заяви Цоков.