Цоков: Все повече млади хора стават учители

Ръстът на заплатите ги мотивира, увери служебният министър на образованието

Новини
20:58 - 15 Септември 2024
578
Цоков: Все повече млади хора стават учители

"България е една от страните, която в най-голяма степен увеличава младите учители до 30-годишна възраст. Те са около 14 000, което е 15%. Пред 10 години процентът беше под 10. Ръстът на заплатите ги мотивира. Увеличават се и студентите в педагогическите специалности", увери служебният министър на образованието Галин Цоков.

По думите му към 13 септември 363 са свободните позиции за учители.

"Те ще се запълнят, понякога за едно място кандидатстват 15-20 човека, има конкуренция. Някои от тях са за учители в детски градини и ресурсни. Където не могат да бъдат запълнени, в системата се връщат пенсионирани учители, те са около 2%", посочи той.

"От тази година всички учебници са безплатни от 1 до 12 клас. Образованието трябва да се насочи към общочовешки добродетели и традиционни ценности. Патриарх Даниил иска религията да влезе като задължителен предмет, но като служебен министър не мога да го реша.

Според мен е нужно да бъде подложено на обществено обсъждане. В съседни страни има такава практика, като децата на родители атеисти, не ги посещават, а ходят на уроци по етика например", заяви Цоков.

Според него в 24 училища ремонтите продължават и се налага учениците да започнат учебната година другаде.

"Подготвяме стандарт за управление на качеството и инструменти за самооценка на училищата", обясни още той в ефира на Нова тв.