COVD-19 случаите по света надхвърлиха 250 милиона

Процентът на заразяването с коронавирус в Германия се покачи до най-високото си ниво

Свят
14:55 - 08 Ноември 2021
2260
COVD-19 случаите по света надхвърлиха 250 милиона

Глобалните случаи на COVID-19 преминаха прага от 250 милиона в понеделник, въпреки нарастващото облекчаване на случаите с щама Делта, някои държави в Източна Европа претърпяха рекордни огнища, докато други възобновиха търговията и туризма.

Среднодневният брой на случаите е намалял с 36% през последните три месеца, според анализ на Ройтерс, но вирусът все още заразява 50 милиона души на всеки 90 дни поради високопреносимия вариант Делта. В същото време отне близо година, за да се регистрират първите 50 милиона случая на COVID-19.

Здравните експерти са оптимисти, че много нации са оставили най-лошото от пандемията зад себе си благодарение на ваксините и естественото излагане, въпреки че предупреждават, че по-студеното време и предстоящите празнични събирания могат да увеличат случаите.

„Смятаме, че между сега и края на 2022 г., това е точката, в която получаваме контрол над този вирус... където можем значително да намалим тежките заболявания и смъртта“, заяви Мария Ван Керхове, епидемиолог, ръководещ отговора на Световната здравна организация (СЗО) на пандемията.

Инфекциите все още се увеличават в 55 от 240 страни, като Русия, Украйна, Германия и Гърция са на или близо до рекордни нива на докладвани случаи от началото на пандемията преди две години, според анализ на Ройтерс.

Процентът на заразяването с коронавирус в Германия се покачи до най-високото си регистрирано ниво в понеделник, тъй като това, което официалните лица нарекоха "пандемия от неваксинирани", набира скорост. Националният център за контрол на болестите, Институтът „Роберт Кох“, заяви, че страната е регистрирала 201,1 нови случая на 100 000 жители през последните седем дни, което е над предишния рекорд от 197,6 от 22 декември миналата година.

Въпреки че все още е по-нисък, отколкото в няколко други европейски страни, той е задействал алармата. Седемдневният процент на заразяване отдавна е престанал да бъде единственият критерий за политиката по COVID-19 в Германия, но служители казват, че болниците се пълнят в силно засегнатите райони. Центърът за контрол на заболяванията съобщи в понеделник, че са съобщени 15 513 нови случая през последните 24 часа - по-малко от рекордните 37 120 в петък, но числата обикновено са по-ниски след уикенда.

Германия се бори да намери начини да засили своята много забавена кампания за ваксиниране . Близо 67% от населението от 83 милиона е напълно ваксинирано, според официални данни, което според властите не е достатъчно. За разлика от някои други европейски страни, тя се възпротиви да направи ваксинациите задължителни за всяка професионална група.

Както много пъти по време на пандемията, Германия има плетеница от регионални правила. Повечето места ограничават достъпа до много закрити съоръжения и събития само за хора, които са били ваксинирани, възстановени или тествани – като последното сега е изключено в някои райони.

Междувременно Източна Европа е с едно от най-ниските нива на ваксиниране в региона. Министерството на здравеопазването на Украйна съобщи в събота за еднодневен рекорд от 793 смъртни случая от COVID-19. Украйна беше залята от коронавирусни инфекции през последните седмици, което постави недостатъчно финансираната медицинска система на страната под сериозно напрежение. Министерството заяви, че през последния ден са регистрирани 25 063 нови инфекции; рекордните 27 377 бяха отчетени в четвъртък.