Covid-19 и учениците – някой яко послъгва

Новини
09:35 - 28 Януари 2021
5307
Covid-19 и учениците – някой яко послъгва

„Всички анализи показват, че учениците са основният разпространител на вируса - т.нар. суперразпространители, т.е. един много малък брой хора, които заразяват голям брой други. Това е защото са безсимптомни и отделят много вируси.”.

Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, който живее в Германия, експерт по безопасност на ваксините. Според него отварянето на училищата в България ще е грешка. 

Д-р Илиев подчерта, че не изказва мнение, а цитира факти от научни изследвания и анализи:

„Може да не са съгласни родителите и учителите, но трябва да кажем това”, категорично посочи той.

д-р Аспарух Илиев 

Точно противоположната информация разпространи днес агенция Ройтерс.

Проучвания в САЩ и по света са открили малко доказателства, че заразата с Ковид-19 се разпространява в училищата и това насърчава възстановяването на нормални учебни занимания в училище, съобщава Ройтерс.

Агенцията цитира изследване на учени от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Рискът от зараза с Ковид-19 в училище разпали разгорещени дебати дали да се разреши обучението в училище или да се продължи онлайн обучението в много страни, включително в САЩ.

Макар да има някои доказателства за предаването на заразата в училище, „преобладаващите доказателства от есенния училищен срок са обнадеждаващи“, казват учените в статия, публикувана от списанието на Американската медицинска асоциация.

„При възстановяването на присъственото обучение в някои части на САЩ, както и в страни по света, бе съобщено за свързани с училищата случаи на Ковид-10, но има малко доказателства, че училищата допринасят значително за увеличаване на разпространението на заразата в обществото“, казват от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

Авторите на статията цитират резултати от проучване в училища в щата Уисконсин, където учениците масово спазват изискването на носят защитни маски.

Разпространението на Ковид-19 в 17 училища в щата е с 37 на сто по-слабо в сравнение с общото разпространение, като няма регистрирано заразяване в училище сред учителите и персонала.

„Въз основа на тези резултати, с подходящи предпазни мерки като спазване на дистанция и носене на маски, изглежда малко вероятно училищния персонал да се зарази с Ковид-19 в класните стаи“, каза в отговор на въпрос Ейми Фок, съавтор на статията.

Авторите на статията отбелязват, че затварянето на училищата може да повлияе на академичния напредък, психичното здраве и на достъпа до основни услуги. Според тях мерките като носене на маски, социална дистанция и проветряване на помещенията са ключови, за да се избегне зараза.

В проучването в Уисконсин едва седем от общо 191 случая на заболяване сред 5530 ученици и учители в периода 31 август-29 ноември 2020 г. се свързват със заразяване в училище, ако всички те са при ученици, изтъкват учените.