COVID-19 кацна от Амстердам

Актуални новини
08:52 - 29 Април 2020
5832
COVID-19 кацна от Амстердам

Пътник в полет от Амстердам до София, провел се на 26 април, е дал положителна проба за коронавирус. Това обяви главният здравен държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинга на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 в сряда сутринта.

На борда са били 95 души, а установените до момента положителни проби за COVID-19 са три. Направен е точен списък и Регионалните здравни инспекции и вече издирват пътниците, както и контактните лица.

Полети Амстердам-София-Амстердам в момента изпълнява българската авиокомпания "България Ер."

Д-р Кунчев се обърна и към таксиметровите шофьори, които може да са возили пътници от въпросния полет да се тестват за коронавирус.

Шефът на РЗИ призова медиите чрез тях тази информация да стигне до въпросните хора, за да знаят те, че е възможно да са заразени.

Същевременно от Областния кризисен щаб в Хасково обявиха за втори случай на COVID-19, установен в семейство, върнало се от Нидерландия на 26 април в хасковското село Криво поле. Положителната проба е на 39-годишна жена, настанена още с пристигането си в инфекциозното отделение на МБАЛ - Хасково.

Тя е майка на 15-годишното момче, за което вчера стана ясно, че също е заразено, уточниха от щаба. Първият тест на жената е дал отрицателен резултат, но от болничното заведение са преценили да направят втора проба заради по-тежкото й здравословно състояние. Тя е развила двустранна бронхопневмония, задух, кашлица и температура.