COVID-19 се промъкна в парламента! НС - под карантина?

Политика
00:29 - 01 Април 2020
4229
COVID-19 се промъкна в парламента! НС - под карантина?

Парламентът може да бъде поставен под 14-дневна карантина, след като във вторник през нощта, малко преди настъпването на следващия ден, стана ясно, че има депутат с положителна проба за коронавирус и това е д-р Хасан Адемов от ДПС. Той е и председател на комисията по труда и социалната политика в Народното събрание.

Името му бе съобщено от председателя на НС Цвета Караянчева на извънреден среднощен брифинг в парламента. Така д-р Адемов стана първият депутат дал положителна проба за COVID-19. В сряда всички останали 239 депутати трябва да бъдат изследвани за коронавирус, а в четвъртък и цялата администрация и всички работещи в НС, които наброяват близо 1000 души.

Може би зам.-председателят на парламента и лидер на ВОЛЯ Веселин Марешки в случая е най-спокоен, тъй като на едно от последните заседания на НС се появи облечен в защитен медицински скафандър.

Според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев на задължителна карантина за срок от 28 дни подлежат всички хора, при които е потвърден случай на COVID-19. За заразените без сериозни симптоми карантината ще важи от датата на теста, който потвърждава наличието на болестта. За тези, които са били настанени в болница, домашната изолация ще започва да важи считано от датата на изписването от болничното заведение.

Всички лица, които са били контактни с човек с коронавирус подлежат на задължителна 14-дневна карантина, гласят още разпоредбите на министър Ананиев. Санкцията за неспазване на карантина е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 хил. лева.

В случая с парламента при спазване на заповедта на здравния министър означава, че всички останали депутати трябва да бъдат поставени под 14-дневна карантина. Ако има още случаи на коронавирус, то тогава те, подобно на д-р Адемов, трябва да се изолират за близо месец.

Същото важи и за служителите на НС, които са били в близък контакт с Хасан Адемов.

"В четвъртък ще бъде тествана и администрацията, всички, които са били в контакт с д-р Адемов - квестори, стенографи, служители на НС, шофьори. Точно заради това в петък поисках да не заседаваме, защото коронавирусът не подбира дали сме депутати", напомни по време на извънредния си брифинг Караянчева. Миналата седмица по време на дебатите "за" и "против" временното разпускане на НС за времето на извънредното положение тя настоя да се подкрепи предложението.

Ако се обяви 14-дневна карантина, какво правим с актуализацията на бюджета, попита снощи Караянчева и отново напомни, че не трябва да се спекулира политически с темата. Както е известно на 2 април народните представители трябва да се съберат, за да гласуват актуализацията на бюджета. При новите обстоятелства не е ясно дали това ще се случи и как и дали е възможно НС да проведе виртуално заседание. Едва след тестовете на всички депутати ще се прецени дали и кога ще се събере парламентът, стана ясно от думите на Цвета Караянчева.

"Вирусът няма учтиво да ни подмине, като ни попита: "Вие депутати ли сте?", заяви тя пророчески в четвъртък.

"Пожелавам бързо възстановяване на Хасан Адемов. Утре ще бъдат тествани всички народни представители. Позицията ми е, ако има други заразени - остават в карантина, здравите продължават работа, с маски и намален състав при обсъждане на законопроекти, гласуване в определен час, електронно или с полагане на подпис. И тестове всяка седмица. Никоя болница не е затворила заради заразен лекар, нашата отговорност не е по-малка", написа във фейсбук зам-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП.

"Два пъти поставях на Председателски съвет въпроса как ще работим, ако това се случи, но темата беше отклонявана. Ръководството предпочете да спре работата ни, вместо превантивно да създаде съгласувано с оперативния щаб механизъм за работа. Сега ще го направим по принуда. Разбирам колебанията на управляващите, защото картината е неясна и може да се окажат без мнозинство, на тяхно място и аз бих бил предпазлив. Но няма драма, по-рано това се случи и в други парламенти - зная за Италия, Франция, Великобритания, САЩ, Украйна, Австралия, Иран, сигурно има и други. Пазете се, стойте у дома, ползвайте маски навън!", добави червеният законотворец.


Снимка: Агнес Методиева