COVID-19 уби и Фидел Беев

У нас
14:15 - 28 Януари 2021
7406
COVID-19 уби и Фидел Беев

Бившият кмет на Велинград и депутат в 40-ото Народно събрание Фидел Беев загуби битката с COVID-19. Той е починал снощи в COVID отделението на велинградската болница, след усложнения от инфекцията едва на 59 г. 

През 2003 г. той бе избран за кмет на Велинград, но година по-късно прокуратурата в Пазарджик му повдигна обвинение за това, че неправомерно е доставял горива на общински обекти и­ детски градини за над 140 хиляди лева. И досега велинградчани понякога наричат града си Беевград, като говорят за мандата на екс кмета.

Осъден беше, докато е депутат в 40-ото Народно събрание през 2009 г., а след поредица от дела присъдата му от ефективна мина в условна. Това се случи чак през 2015 г., когато със свое решение Върховният касационен съд (ВКС) потвърди условната присъда на ексдепутата от ДПС - 2 години с 5-годишен изпитателен срок, постановена от Софийския апелативен съд през май 2011 г.

През 2009 г. Софийски градски съд призна Беев за виновен в нарушения на Закона за обществените поръчки. Според обвинението, в качеството си на длъжностно лице в периода 11-26.02.2004 г. той снабдявал детски градини и училища във Велинград и Сърница с гориво чрез собствената си фирма СД „Братя Бееви” (в съдружие с брат си), при това – на завишени цени, с което ощетил общината. За престъплението СГС му наложи едно общо наказание от 3.5 години лишаване от свобода при общ режим.

През 2010 г. след обжалване на присъдата Софийският апелативен съд (САС) частично го оправда и отложи едно от наказанията му – от 2 години лишаване от свобода, за изпитателен срок от 4 години, като призна гражданския иск на Община Велинград в размер на 10 201.80 лв.

До последно Беев се занимаваше с бизнес във Велинград. Основна част от бизнес начинанията му бяха свързани с търговията с горива. Навремето беше собственик на верига от бензиностанции и газстанции.

В края на 90-те години фирма на фамилията Бееви приватизира автобусния транспорт на Пазарджик. Преди 10 години пък Фидел Беев лично разруши сградата на стара автогара в Пазарджик, качвайки се на багера.

След 2001-ва година стана собственик и спонсор на ФК Чепинец(Велинград), като преди това с лични средства основно реконструира стария и порутен с годините стадион на Велинград.