Covid шок: Офисът по-заразен от болницата и училището

Общество
13:37 - 27 Октомври 2020
1497
Covid шок: Офисът по-заразен от болницата и училището

Офисът е по-опасен от болницата и училището като място, на което може да се появи клъстър на заразата от коронавирус. Това показва изследване на епидемичните взривове от COVID-19 в организираните колективи, направено от Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи „Монитор”.

В изследването са анализирани всички съобщени от 28-те РЗИ в страната епидемични взривове от COVID-19 в организирани колективи за периода 09.03.2020 - 12.07.2020 г. (11-28 седмица). Информацията е събрана с помощта на предварително подготвени електронни таблици във формат Excel и е изпратена на ECDC за анализ и оценка на възникналите взривове в европейския регион, уточняват експертите.

През наблюдавания период в страната са регистрирани 108 епидемични взрива в организирани колективи, които включват общо 1075 случая на COVID-19. Повечето взривове са отчетени в офиси на фирми и държавни институции, лечебни заведения за болнична помощ и фабрики/цехове, свързани с промишлено производство.

Средният брой потвърдени случаи на COVID-19 е най-голям при взривовете, възниквали в производства, свързани с хранителната промишленост и в нощни заведения-съответно по 29 и 25 души. Освен това при взривовете, регистрирани в нощни клубове, се наблюдава много висок процент на положителни лабораторни проби (41,88%), което говори за голям брой заразени лица и висок риск от заразяване и разпространение на заболяването при този тип заведения, се посочва в анализа.

Регистрирани са и 6 смъртни случая, свързани с взривовете в организирани колективи, като 3 от тях са на медицински персонал в лечебни заведения за болнична помощ и 3 - на работници в производството. Уточнява се, че 2 от тези случаи са в хранителната промишленост при лица с нисък социално-икономически статус. Регистрираните в офиси епидемични взривове са 31 с общ брой потвърдени случаи 141, но с по-малък брой заразени - средно по 5 души.

„Рисковите фактори, довели до възникването на тези взривове, са работа в общи офисни пространства, струпване на много хора с близък контакт между тях и провеждане на събрания на колективите в затворени помещения“, допълват експертите от центъра.

Голям е броят на епидемични взривове от COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ - 25, с висок брой заразени лица (312). За това допринася и фактът, че пациентите със симптоми на COVID-19 се насочват директно към здравните заведения, като се консултират основно по телефон от първичната здравна помощ.

„Основните рискови фактори, идентифицирани при тези взривове, са пропуски в използването на лични предпазни средства, незащитени контакти по време на почивки и в общи помещения, натоварен работен график с извършване на множество манипулации и близки контакти с рисково болни“, пише още в изследването.

В производствения сектор са регистрирани 19 епидемични взрива с 371 заразени лица (средно по 20 души). Най-често съобщените случаи са в шивашки цехове, предприятия за кожени изделия, но и в различни други производства.

„Възможните фактори, довели до разпространението на COVID-19 в този сектор, са работа в общи помещения (много често на една поточна линия), пътуване с общ транспорт, хранене в обща столова и общи места за почивка, където не се използват ЛПС“, уточняват още експертите.

Най-голям брой взривове са съобщени в края на наблюдавания период - първите две седмици на месец юли (27-28 седмица). Регистрираният ръст е основно поради взривове възникнали в офиси на фирми и държавни институции и в детски ясли и градини след приключване на извънредното положение, докато преди това най-голям дял имат взривовете в лечебни заведения за болнична помощ. Наблюдаваното нарастване на броя на епидемичните взривове корелира с нарастването на 14-дневната заболеваемост от COVID-19 в страната за същия период.

„Почти всички съобщени взривове в организирани колективи (92%) са възникнали в условия, при които работният процес е изцяло или предимно на закрито, и само малка част (8%) - в преобладаващо или изцяло открита работна среда. Това още веднъж потвърждава значението на закритите пространства като рисков фактор за заразяване с COVID-19“, пише още в анализа.

Мерките, които се препоръчват

От центъра са пуснали и предложените мерки, които трябва да се спазват за опазването на работните колективи.

„Запазването на здравето и безопасността на работниците и служителите е важно не само за тях самите, за продължаването на работния процес, но и за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на инфекцията“, е посочено в изследването. От направения анализ водещо значение за ограничаване на разпространението на COVID-19 в професионални условия имат следните мерки:

- осигуряване на добра вентилация и правилна поддръжка на системите за климатизация в закритите работни пространства;

- осигуряване на ЛПС и правилното им използване (особено в затворени помещения и при продължителен контакт);

- почистване и дезинфекция, осигуряване на условия за поддържане на хигиена на ръцете;

- спазване на физическа дистанция, доколкото е възможно в съответното производство или помещение;

- повишено внимание за спазване на мерките за безопасност в местата за хранене, отдих и в транспортните средства;

- насърчаване на работата дистанционно, от дома, когато това е възможно;

- избягване струпването на много хора на едно място, провеждане на онлайн срещи и събрания.

Къде е най-големият риск да лепнем коронавирус?

Изследване на Texas medical association класира риска да се разболеем от коронавирус според най-честите социални дейности. От данните става ясно, че най-голям е рискът това да се случи при посещение на бар, концерт, на спортен стадион или на религиозни церемонии с над 500 присъстващи. Експертите са оценявали рисковете с 1 до 9 точки, като тези, които са най-рисови, получават 9 точки, а най-безопасните - 1 точка.

Висок риск:

9 точки

големи музикални концерти

спортни стадиони

религиозни церемонии с над 500 присъстващи

посещения на бар

8 точки

хранене от общ бюфет

фитнес упражнения в залата

посещения на развлекателни паркове

кинопрожекции

Умерен до висок риск

7 точки

посещение на фризьорски салони

влизане в ресторант (отвън)

посещение на сватба или погребение

самолетни пътувания

футболен мач

баскетболен мач

прегръдки и ръкувания в приятели при среща

Умерен риск

6 точки

изпращане на децата на лагер или почивка

една седмица работа в обществена сграда

плуване в обществен басейн

посещение на възрастен роднина или приятел у дома им

5 точки

вечеря у дома на друг човек

посещение на градинско парти

плажуване

пазаруване в мол

Нисък до умерен риск

4 точки

нощувка в хотел за над 2 вечери

престой в чакалнята на лекар

посещения на библиотеки и музеи

хранене в ресторант (на открито)

разходка в натоварена градска среда

прекарване на час на открита спортна площадка

3 точки

пазаруване от магазин

разходки в парка, джогинг или други упражнения с други хора

игра на голф

Нисък риск

2 точки

поръчка от ресторант

наливане на бензин

игра на тенис

къмпингуване на открито

1 точка

отваряне на пощата