Covid уби най-опасния мъж на Земята

Абдул Кадир Хан, смятан за един от най-страховитите престъпници, си отиде на 85

Топ
16:37 - 16 Октомври 2021
4649
Covid уби най-опасния мъж на Земята

На 86 години почина Абдул Кадир Хан. Създателят на пакистанската ядрена бомба бе смятан за не по-малко опасен от Осама бин Ладен.

Хан основава тайна мрежа със западни бизнесмени за износ на атомни тайни. ЦРУ и МИ6 го следели, давали по 1 млн. долара на членове на групата му, за да го шпионират

В Пакистан организираха голямо поклонение пред Абдул Кадир Хан.

Tой е толкова опасен, колкото Осама бин Ладен. Следен и подслушван е от ЦРУ и МИ6. Предавал технологията си на други държави, създал тайна мрежа за износ на отделните компоненти за сглобяването на ядрено оръжие.

Той е Абдул Кадир Хан. В Америка го смятат за един от най-умелите престъпници, а в Пакистан - за национален герой. Той остава в историята като създателя на пакистанската ядрена бомба.

Абдул Кадир Хан е роден на 1 април 1936 г. в някогашната британска индийска княжеска държава Бопал, а сега столица на Мадхя Прадеш. Семейството му е с пущунски произход. Баща му Абдул Гафур е бил учител, който някога е работил в Министерството на образованието, а майка му Зулеха била силно религиозна домакиня.

Заедно със семейството си той емигрира в Пакистан през 1952 г. Учи физика, а по-късно специализира металургия.

През 70-те години Хан е работил в Холандия за европейска компания, която е участвала в изграждането на центрофуги за обогатяване на уран. Физикът става пионер в изследванията на фазови преходи на метални сплави, както и за отделяне на изотопи на базата на газови центрофуги.

Междувременно Пакистан започва разработването на ядрени оръжия, тъй като през 1971 г. претърпява военно поражение от Индия и се опасява, че врагът първи ще създаде атомна бомба.

Когато Абдул Кадир Хан научил за ядрените изпитания на Индия "Усмихнат Буда", той решил да помогне на страната си за разработването на бомба. По онова време металургът имал висока позиция в йерархията на компанията и разполагал с достъп до чертежите и дизайна на центрофугите, които обогатяват уран за европейските реактори. Те се смятали за фирмена тайна и само няколко души имали достъп до тях.

"Усмихнат Буда" провокирал у Хан желанието и той да създаде бомба, затова се срещнал със служители в посолството на Пакистан в Хага, където представил идеите си.

Хан предал получената информация на агентите от пакистанското разузнаване, но в компанията разбрали за изнасянето на данните. Физикът не бил задържан, тъй като от ЦРУ поискали да съберат цялата информация