Covid занули Маринела и Ветко Арабаджиеви

Личности
13:40 - 07 Април 2021
10234
Covid занули Маринела и Ветко Арабаджиеви

НАП отново е запорирала целия бизнес, сметки и имоти на окошарените под домашен арест Ветко и Маринела Арабаджиеви. Ударът е нанесен в началото на февруари – без много шум и с ревизиите на всичките им фирми, приходи и разходи.

Данъчните запорираха Арабаджиеви и през 2019 година, но съдът ги отмени заради нарушения. Новият блокаж на авоарите на олигарсите ги докарал до истерия, научи „Галерия“ от техни приближени, които остават все по-малко. Ревизиите на фирмите им са приключили, а сумите, които не са внесли в бюджета, са 8-цифрени числа. Само едно от дружествата си е спестило корпоративен данък за над 6 милиона лева от 2014 до 2018 година. Освен от НАП имотите им са запорирани и от Антикорупционната комисия, която води дела за отнемането им в полза на държавата, съобщава „Галерия“.

Ветко и Маринела са под домашен арест и ги следят с електронни гривни, за да не избягат. Въпреки това често пускали молби до съда, за да им разреши посещение по болници. С парична гаранция от половин милион лева е синът им Вълчо, който пострада покрай акцията срещу тях през септември 2018 година.

Очертаващото се безпаричие на доскоро една от най-богатите фамилии в България ги тласнало към ход на отчаянието. Дни след запорите синът им Вълчо поискал мярката му за неотклонение да бъде променена в най-леката – подписка. Целта е да му върнат половиния милион, срещу който бе освободен през 2019 година от ареста. Номерът обаче не минал.

„Ограниченията покрай коронавируса окончателно ги занулиха. Резервации за комплексите по морето няма, нито събития в столичния хотел, от които се печелеше много“, издава източникът.

Маринела Арабаджиева се е отдала на разкрасителни интервенции по време на домашния си арест

След ареста Арабаджиеви се принудиха да продадат перлата в туристическата си корона, хотел „Виктория Палас“. Купувач беше фирма на Маргините, а сделката се случи преди запорите от институциите. Предполага се, че с тези пари са плащали на адвокати и си осигуряват охолен живот, докато бурята отмине.

Наличните средства на Арабаджиеви явно не стигат, за да поддържат лукса, в който са свикнали да живеят. Затова се обсъждала и продажбата на земи. Идеята обаче срещнала отпор от най-големия син на Ветко Арабаджиев – Владимир, който живее в Пловдив. Заради пари и бизнес отношенията му с родителите се влошили през последните месеци. Той, за разлика от брат си Вълчо, не беше обвинен от прокуратурата. Според приближените им Арабаджиеви не се притеснявали толкова от делото срещу тях, а за парите и имотите си, които са натрупали през последните 20 години.

Ветко и Маринела са подсъдими за данъчни престъпления и пране на пари в Специализирания наказателен съд. Делото върви бавно и едва ли ще приключи за няколко години. В съда е от 2019 и още не е започнало по същество с разпит на свидетели.

Докато стои вкъщи, Маринела Арабаджиева се прехласва по екзотични дестинации, които сега няма възможност да посещава, разкрива профилът й във фейсбук. Тя е активна в социалните мрежи от няколко месеца насам. С бизнеса, който е под запор, се занимават децата на фамилията, които са на свобода и имат тази възможност.