ЦРУ и Пентагонът дирижират протестите в Беларус

Борците в Минск преминават подготовка в Полша, Грузия, Украйна и балтийските страни, категоричен е шефът на руското разузнаване

Топ
07:54 - 30 Септември 2020
3108
ЦРУ и Пентагонът дирижират протестите в Беларус

Инструктори на ЦРУ и Пентагона участват в подготовката на протестите в Беларус, заяви директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин в изявление, разпространено от пресслужбата на ведомството, цитирано от ТАСС.

"Борците за обновена Беларус" преминават подготовка в Полша, Грузия, Украйна и в балтийските страни с участието на инструктори на ЦРУ и Пентагона, и на свързани с Държавния департамент НПО", заяви директорът на руската служба.

"Според данните, с които разполагаме, САЩ също се наместват безцеремонно в религиозните дела на Беларус, като се стремят да противопоставят представителите на православната и католическата църква. Опитвайки се да въвлекат проявяващата засега сдържаност Ватикана в беларуските събития, американците провеждат работа за по-активното привличане на католическите свещеници към участие в антиправителствените прояви", подчерта Наришкин.

Той отбеляза, че към представители на Римокатолическата църква се отправят призиви открито да излязат с критика на беларуските власти и да използват религиозни прояви, включително проповеди, молебени и кръстни шествия за провеждане на опозиционна политическа пропаганда сред вярващите.

"Според замисъла на американците, това трябва да принуди Минск към твърди ответни мерки по отношение на Римокатолическата църква. . . Залага се на това, че подобно нещо ще позволи съществено да се повишат антиправителствените настроения сред католиците и да ги подтикне към по-активно участие в уличните протести", заяви директорът на руското разузнаване.

"САЩ използват най-нечистоплътни методи за нагнетяване на ситуацията в Беларус. В работата си с беларуската опозиция американците изместват фокуса на вниманието към повишаване на активността на силовото й крило, съставено от радикални националисти. Държавният департамент работи за включване в протестите на екстремистки елементи", се казва в изявлението на Наришкин.