ЦРУ: Украйна опитва да задържи превзетите руски територии

При очакваното руско настъпление за освобождаването им ще се води тежко сражение

Украйна
21:17 - 28 Август 2024
3451
ЦРУ: Украйна опитва да задържи превзетите руски територии

Украинските войски имат намерение да задържат руските територии, които са превзели за "известен период от време", а при очакваното руско настъпление за освобождаването им ще се води тежко сражение, каза заместник-директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Дейвид Коен, цитиран от Ройтерс и БТА.

Руският президент Владимир Путин трябва да се "справи с отзвука в собственото си общество" заради загубата на руска територия, каза Коен.

На 6 август украинските сили предприеха мащабно навлизане в руската Курска област, като според Киев силите му са превзели над 100 селища в тази област.

Коен изказа предположение, че Путин ще предприеме контранастъпление, но очаква битката да бъде тежка за Русия.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски каза, че войната с Русия вероятно ще приключи с диалог, но Киев трябва да бъде в силна позиция. Той обеща да представи план на американския президент Джо Байдън и на двамата му потенциални приемници.

Путин от своя страна посочи, че всяко споразумение трябва да започне с приемането на "реалността" от Украйна, която ще остави Русия във владение на значителни части от четири украински области, както и на Крим.

Украйна твърди, че контролира повече от 1200 кв. км от руската Курска област.

Страните членки на НАТО потвърдиха ангажимента си допълнително да засилят отбраната на Украйна по време на днешното заседание на Съвета НАТО-Украйна, в който участваха представители както на Украйна, така и на западния военен алианс, предаде Ройтерс.

"Украйна продължава ежедневно да прехваща руските ракети, спасявайки безброй животи. Способността на Украйна да поддържа отбраната си обаче изисква повече доставки и повече подкрепа", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"След последното руско нападение днес съюзниците потвърдиха, че засилват военната си помощ за Украйна. Трябва да продължим да ѝ предоставяме оборудването и боеприпасите, от които се нуждае, за да се отбранява срещу руската инвазия. Това е жизненоважно за способността на Украйна да продължи борбата", се казва още в изявление на Столтенберг.