ЦСКА отпадна от Базел

Резултат 2:1 сложи край на мечтите на "червените" за ново влизане в групите на Лигата на конференциите

Спорт
22:37 - 25 Август 2022
4175
ЦСКА отпадна от Базел

Базел победи ЦСКА с 2:0 и с общ резултат 2:1 сложи край на мечтите на "червените" за ново влизане в групите на Лигата на конференциите. Головете вкараха Фабиан Фрай (66) и Михаел Ланг (84). "Червените" имаха няколко възможности, но така и не намериха верния път към вратата на домакините. Преди почивката само героичните намеси на Густаво Бусато съхраниха шансовете на българския тим за краен успех. Сред щастливите фенове на "Санкт Якоб Парк" беше и тенис легендата Роджър Федерер, който е роден в Базел и не крие симпатиите си към отбора. 

Двубоят започна с агресивна игра на домакините и още в 30-ата секунда се наложи Юрген Матей да чисти топката от наказателното поле. ЦСКА отговори с удар на Бамба от дистанция, който обаче не затрудни вратаря Хитц. Страхотна възможност да поведат в резултата се откри пред "червените" в 7-ата минута след грешка на Базел при изнасянето на топката.

Туфегджич бе изведен отлично, но стражът на швейцарците излезе предвидливо и изби в корнер. Три минути след това Иван Турицов блесна със страхотна намеса, избивайки центриране отдясно от крака на връхлитащия Бъргер. 

В 18-ата минута само фантастичната намеса на Густаво Бусато и то на два пъти спаси ЦСКА от попадение. Неразбирателство в "червената" отбрана позволи първо на Зекири да отправи шут по земя, който бе избит от бразилския страж. Топката попадна в Зеки Амдуни, който от непосредствена близост от въздуха стреля, но Бусато с лявата ръка отрази и добавката. 

Отново Бусато бе блестящ под рамката в 24-ата минута, след като спря на голлинията акробатичен удар на Лиъм Милър от вратарското поле. Три минути след това Турицов с хубаво центриране затрудни защитата на Базел, но Михаел Ланг изпревари Туфегджич. След последвалия корнер отново пред Туфегджич се откри добра възможност, която обаче завърши с удар покрай вратата на Хитц.

В ответната атака Лиъм Милър пробва да изненада Бусато с удар отдалеч, който попадна право в ръцете на бразилеца. Кекунди преди почивката Лиъм Милър надигра Турицов отдясно и нахлу в наказателното поле, а силният му шут към далечния ъгъл излеез в аут. В следващата атака пък Маурисио Гарсес пропиля "златен" шанс, след като бе изпуснат от бранителите на домакините, но се засуети и топката му бе отнета.

Втората част започна с удар отдалеч на Уотър Бъргър, който не намери очертанията на вратата на ЦСКА. Играта в тези минути се развиваше между двете наказателни полета и двамата вратари почти нямаха работа. В 57-ата минута домакините поискаха дузпа за игра с ръка на матей, но съдийта подмина претенциите им. В ответната атака Амос Юга пробва удар отдалеч, но неточно.

Базел поведе в 66-ата минута, когато Фабиан Фрай беше изпуснат от Юга и излезе очи в очи с Бусато. Този път бразилският страж бе безпомощен - 1:0.

Две възможности да вкарат втори гол имаха домакините в 78-ата минута. При първата Бусато напусна наказателното поле и пресечи дългото подаване към резервата Мале, а секунди по-късно Ндойе не уцели топката след меко центриране в близост до вратата на ЦСКА.

Натискът на швейцарците към края на срещата се засили и в 84-ата минута те отбелязаха втори гол. Ланг комбинира с Мале в наказателното поле и отблизо прокара топката между краката на Бусато.

До края домакините умело удържаха атаките на ЦСКА, който все пак успя да издебне своя момент в продължението, след като Кох и Гарсес добутаха топката до резервата Назон, но той бе изпреварен от вратаря Хитц.
 

Снимка: Lap.bg