Цвета Караянчева качи мъжа си на Каймакчалан (СНИМКИ)

Куриози
14:36 - 09 Септември 2021
4047
Цвета Караянчева качи мъжа си на Каймакчалан (СНИМКИ)

Председателят на 44-я парламент Цвета Караянчева изкачи Каймакчалан заедно с мъжа си Илия. Ето какво написа бившият шеф на Народното събрание във фейсбук, публикуваме поста ѝ без редакторска намеса:

По повод 105 годишнината от битката на Каймакчалан, днес отново изкачихме върха, заедно с генерал - майор Матеев, части от Съвместното командване на специалните операции,генерал Константин Попов и граждани родолюбци за да се поклоним на мястото на едни от най-жестоките сражения с участието на нашата армия през Първата световна война. Място, справедливо наричано Българската Голгота.

В края на август и началото на септември 1916 г. на Каймакчалан се качват над 6000 български офицери и войници. В началото на октомври слизат по-малко от 800 от тях. Всички останали са убити, осакатени, тежко ранени, премръзнали. В продължение на месец върху върха всеки ден удряли от 10 до 50 хиляди оръдейни гранати. Обстрелван е с такова ожесточение, че на места планината губи между 4 и 11 метра от височината си. И въпреки това, част от войниците ни се оказали по-издръжливи от скалите.

Поклоним на тези, които се превърнаха във вечни часови на Каймакчалан. И на подвига на малцината оцелели, които слязоха от върха, но не го забравиха до края на дните си.
В книгата си, посветена на битката, Красимир Узунов – Поручика пише: „Дълбок поклон пред паметта и святата история на България. История, която е обречена да се твори по върховете“…

Поклон и пред твоята памет приятелю, ти, който ни запали за това да сме на този връх всяка година. Ти, който знаеше и търсеше повече и повече за героизма на българската армия, и искрено се гордееше с многобройните ѝ подвизи.