Цветан Цветанов: ГЕРБ помага на Радев, като не обявява кандидат

Бившата дясна ръка на Бойко очаква редовно правителство, но най-много за година

Политика
13:16 - 22 Септември 2021
2363
Цветан Цветанов: ГЕРБ помага на Радев, като не обявява кандидат

Липсата на обявен кандидат за президент от ГЕРБ ще повлияе в полза на Радев. Това каза председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV1 и ТV+. Относно изборите 2 в 1 ще се търси ефектът с избирателната активност от 2016 г., с президентските избори и Референдума на Слави Трифонов.

Попитан защо ГЕРБ нямат все още обявен кандидат бившият втори в партията отговори, че нямат подходящ. „Това е голяма политическа грешка, защото има срокове и хронограмата вече тече и това ще повлияе много сериозно върху изборния резултат в полза на Радев“, категоричен е той.

„При всички положения не трябваше да се повтаря грешката от 2016 г., тогава ГЕРБ издигна своят кандидат десетина дни преди крайния срок за обявяване“, припомни Цветанов.

„Искам да направя една препоръка - влизането в политиката не трябва да бъде като удоволствие или хоби, то е отговорност. Искам да заявя категорично, че пожелавам успех на всеки нов политически проект, защото знам, че ще се сблъскат с много трудности“, заяви Цветанов и се обърна към всички включващи се сега в политиката и политическите проекти. Подготовката и селектирането на хората от листите е едно от нещата, за които няма да има достатъчно време.

„Планът за възстановяване и устойчивост не беше внесен в Брюксел и ГЕРБ има основна вина“, припомни Цветанов и подчерта, че политиците трябва да носят отговорност.

„Държавите от ЕС получиха авансови плащания без Нидерландия и България. Съседна Гърция получи 4 млрд. евро“, каза още по темата той.

„45-то и 46-то НС делегитимираха парламентаризма в България“, категоричен е Цветан Цветанов и добави, че всичко случващо се е било на принципа на конфронтацията. По думите му много е важно да се запази профилът на всяка една партия и политиците, и експертите да са последователни.

„В енергетиката Републиканци за България представи най-добрият експерт Христо Казанджиев, който е пример за последователност в действията и беше част от листите на партията.

Цветанов припомни за бързото строителство на „Турски поток“ и забавянето на интерконектора с Гърция над 10 години. Цветанов заяви, че има различия с президента Румен Радев и няма определена позиция кого биха подкрепили Републиканци за България.

„Това, което успя да направи Радев през последната година определено е с няколко крачки напред пред другите кандидати“, изрази мнение Цветанов.

Той прогнозира, че и след изборите за Народно събрание на 14 ноември отново ще сме свидетели на конфронтацията от 45-я и 46-я парламент.

По всяка вероятност ще има правителство, но ще е с живот година-година и половина, смята Цветанов.