Цветан Василев изнесъл тайно €50 хил. в Париж преди сделката за БТК

Новини
11:05 - 05 Юни 2019
4545
Цветан Василев изнесъл тайно €50 хил. в Париж преди сделката за БТК

Банкерът-беглец Цветан Василев е изнесъл тайно 50 хил. евро в Париж. Това се случило точно преди сделката за придобиване на БТК. За далаверата разказа пред съда основният свидетел по делото "КТБ" Бисер Лазов.

През септември 2012 г. Цветан Василев му казал, че ще го разходи до Париж с частния си самолет. Той го поканил в имението си в "Бояна" и му заявил, че трябва да пренесат 50 хил. евро, които да разделят на две, за да минат по-лесно на евентуална проверка на летището. Банкерът обяснил че се подготвяла сделката за БТК, а 50-те хил. евро били взети от касата на КТБ. Нито на летището в София, нито в Париж обаче не им била направена проверка. Според прокурора по делото Иван Гешев парите занесени в Париж са за осигуряване на лоби. Според него така се прави и в избора за нов главен прокурор. 

Във Франция Цветан Василев и Бисер Лазов влезли в бизнес сграда, в която се срещнали с Димитър Абаджиев и чужденец. В разговора ставало дума за Бойко Найденов. На срещата Цветан Василев поискал 25-те хил. евро, сложил си ръката на устните и казал: "Нали разбираш за какво става дума? Нито дума на никого". После отишли в баровски ресторант, където богаташът поискал да остане насаме с Димитър Абаджиев. При пристигането си е София мустакатият аферист поискал отново от Бисер Лазов да пази пълна дискретност. На другия ден шефът на КТБ се държал така, все едно изобщо не са се виждали.

От разговор с Цветан Василев Бисер Лазов разбрал, че за сделката за БТК били необходими 88 млн. евро, които пари щели да дойдат от КТБ. Банката на Василев получила 5 млн. евро върнати пари по време на сделката,  разкри свидетелят,  който подробно разказа за фирмите,  които участвали в закупуването на телекома. Над 165 млн. лева се разиграли по време на сделката за БТК,  стана още ясно от думите на основния свидетел по делото. 

Припомняме ви, че с обвинение за пране на пари се сдобиха в началото на годината петима свидетели по „Делото КТБ“. Това са: Иван Стойков – сегашен изпълнителен директор "Фина це" АД, Никола Киров - финансов директор "Дунарит", Васил Шуманов - охранител в "Литекс секюрити", Венцислав Тодоров -шофьор в „Дунарит“ и Красимир Зарев.

Петима бяха обвинени, че са взели бонуси между 250 000 и 450 000 лв. по заръка на Цветан Василев. Смята се, че с парите са финансирани други дейности на избягалия банкер. Съдебният състав реши да остави обвинените за постоянно в ареста, като на последното заседание, което беше на 17 януари, съдия Даниела Христова подписа определението с особено мнение.