Цветан Василев криел кредити за милиони чрез междинни сметки

Новини
10:32 - 28 Май 2019
3167
Цветан Василев криел кредити за милиони чрез междинни сметки

Скандалният банкер Цветан Василев криел кредити за милиони левове чрез междинна сметка на друга фирма. Това разказа пред Спецсъда Бисер Лазов, основен свидетел по делото КТБ. От кредити банката прибрала 35 млн. евро. Свидетелят разказа още как имало 120 000 евро,  които не били записани в касовата сметка. Става въпрос за съдбата на кредит, отпуснат от банката на дружество "Витро Инвест" АД, от който били изтеглени 120 000 евро от номиналния му управител - Здравко Боснаков, и после потънали неизвестно къде.

Всички други регистрирани дружества били просто кутии за получаване на кредити от КТБ, които после се преразпределяли. Веднъж отишли в истинската каса на "Фирмата", вече Василев гледал на тях, като на "свои" средства, каза днес Лазов.

"Парите или се занасяха и оставяха в кабинета му в офиса, или се носеха по изрично посочени от него лица, или определени предварително от него лица идваха в касата на "Фирмата" и ги получаваха в брой. Като правило при изплащането не се попълваше нарочен документ, освен в конкретни случаи, когато Василев изрично е поискал това", твърди счетоводителят.

Така били отпуснати кредити от 15 млн. лева с Дунарит АД и 6 млн. лева с Търговски парк "Тракия". Всичко се правило така, че да не изглежда, че това са средства от банкови кредити. Била редовна практика мустакатият богаташ да работи с кредити от по 5 и 8 млн. лева. Цветан Василев много държал да могат да се обяснят кредитите пред надзорните органи на КТБ.

Припомняме ви, че с обвинение за пране на пари се сдобиха в началото на годината петима свидетели по „Делото КТБ“. Това са: Иван Стойков – сегашен изпълнителен директор "Фина це" АД, Никола Киров - финансов директор "Дунарит", Васил Шуманов - охранител в "Литекс секюрити", Венцислав Тодоров -шофьор в „Дунарит“ и Красимир Зарев.

Петима бяха обвинени, че са взели бонуси между 250 000 и 450 000 лв. по заръка на Цветан Василев. Смята се, че с парите са финансирани други дейности на избягалия банкер. Съдебният състав реши да остави обвинените за постоянно в ареста, като на последното заседание, което беше на 17 януари, съдия Даниела Христова подписа определението с особено мнение.

Снимка:  Агнес Методиева