Цветан Василев плащал и на журналисти

Бисер Лазов разказа за сделките за БТК и "Петрол"

Новини
13:39 - 06 Юни 2019
6935
Цветан Василев плащал и на журналисти

Лазар Карадалиев, който е един от адвокатите на Цветан Василев, парадирал с връзки в съдебната система пред самия банкер на рожден ден през 2014 г. Това съобщи пред съда основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов, чийто разпит продължава. Той разкри, че подсъдимият банкер е давал пари на шефа на сайта "Фрог нюз" Огнян Стефанов.

На 25 април 2014 г. Лазов и Василев били на рожден ден на общ познат - Веселин Бушев. На тържеството присъствал и Лазар Карадалиев, където за първи път се срещнал с банкера, разказа Лазов. Адвокатът бил представен от Бушев като юрист с клиенти наркодилъри, проститутки и сводници, обясни основният свидетел по делото КТБ.

По време на празненството Карадалиев стоял незабележим, но в някакъв момент от вечерта започнал да разговаря с Василев, тъй като двамата имали общ познат - журналистът Огнян Стефанов. Банкерът познавал Стефанов като човек от медийната му стратегия, с която Василев искал да парира и предотврати медийни атаки в зародиш, разказа Лазов пред съда.

По-късно Веселин Бушев предупредил Лазов да внимава с Карадалиев и му препоръчал комуникацията им да минава през него. Това се налагало, защото рожденикът познавал характера на Карадалиев и искал да предпази от неприятни последици Цветан Василев.

Посредник в контактите между Карадалиев и банкера обаче станал Огнян Стефанов, добави Лазов.

Свидетелят посочи няколко случая, в които Огнян Стефанов от 2013 до 2014 г. получавал суми в размер от 10 000 евро до 150 000 лева от касата на Цветан Василев за задачи, разпоредени от самия банкер. Сумите били осигурявани чрез кредити от КТБ. По това време Стефанов е собственик на сайта "Фрог нюз" и издава седмичния таблоиден вестник "Торнадо".

На поредното заседание по делото "КТБ" основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов разказва как Цветан Василев е поел контрола над компанията "Петрол" през януари 2014 г. Лазов твърди, че това се е случило чрез дружества на банкера, финансирани чрез кредити от фалиралата банка. 

За купуването на близо 90% от акциите на "Петрол" били осигурени почти 235 милн. лева. Погасяването на дълговете ставало чрез отпускане на нови кредити от КТБ. По думите на свидетеля схемата била същата, както при придобиването на БТК.