Цветан Василев се криел зад офшорки при сделки

Подсъдимият банкер не искал да се разбира, че парите са български

Новини
12:52 - 17 Април 2019 (обновена)
1815
Цветан Василев се криел зад офшорки при сделки

Подсъдимият за източване на КТБ Цветан Василев действал скрито в някои от сделките си за отпускане на кредити, като използвал офшорки. Това каза пред Спецсъда основният свидетел по делото Бисер Лазов. "По този начин той криеше, че парите идват от България", каза Лазов, който чрез външна фирма е работил за скандалния банкер.
" Управлението над офшорните си компании Василев извършваше сам", каза свидетелят. Мустакатият богаташ пращал през две електронни пощи договори за подписване. Според Лазов много често парите били използвани веднага след отстъпването на кредита,  като те не отивали по предназначение.  

Свидетелят се скарал с Цветан Василев за договор с Мина Костова,  дъщеря на бившия премиер Иван Костов.  Тогава Лазов бил предупреден да спазва всички стъпки по този договор,  защото "щели да им отрежат топките".

По време на обедната почивка на делото прокурор Иван Гешев заяви,  че Цветан Василев се крие в Сърбия,  а свидетелят Бисер Лазов разяснява схемите,  по които бизнесмена нарушавал закона. 

Припомняме ви, че с обвинение за пране на пари се сдобиха в началото на годината петима свидетели по „Делото КТБ“. Това са: Иван Стойков – сегашен изпълнителен директор "Фина це" АД, Никола Киров - финансов директор "Дунарит", Васил Шуманов - охранител в "Литекс секюрити", Венцислав Тодоров -шофьор в „Дунарит“ и Красимир Зарев.

Петима бяха обвинени, че са взели бонуси между 250 000 и 450 000 лв. по заръка на Цветан Василев. Смята се, че с парите са финансирани други дейности на избягалия банкер. Съдебният състав реши да остави обвинените за постоянно в ареста, като на последното заседание, което беше на 17 януари, съдия Даниела Христова подписа определението с особено мнение.