Цветана Манева: Ако животът ни не е хубав, значи не обичаме достатъчно

Актьори се обясниха за пореден път в любов на голямата актриса

Култура
16:27 - 09 Юни 2024
27188
Цветана Манева: Ако животът ни не е хубав, значи не обичаме достатъчно

„Божественият смисъл на съществуванието ни е да обичаме и ако животът ни не е хубав, това е защото не извършваме точно това - да обичаме. Не е трудно, аз съм опитвала, много е хубаво“. Това каза актрисата Цветана Манева, която няколко пъти вдигна публиката на крака по време на спектакъла в нейна чест „Честит рожден ден, Цветана!“, който бе представен на театралния фестивал „Варненско лято“, съобщи БТА.

„Ако животът ни не е такъв, какъвто непрекъснато очакваме да бъде, вероятно трябва по-често да се питаме какво правим точно с това обичане, с тази любов. Аз не си задавам въпроса защо съм на този свят. За това съм. Не само аз, всички сме за това. 

Винаги се питам с какво съм заслужила толкова обич. Имам отговор, който е нескромен и беше дискретен до този момент, но сега мога да го обявя. Аз много обичам да обичам и съм обичала, и продължавам да обичам и мисля, че това е единственият, най-ярък и прост пример за смисъла на едно съществувание. Това да обичаме. Считам, че няма човек, който поне веднъж през живота си да не е обичал. Дори и палачът обича жена си и децата си“, сподели още с публиката актрисата. 


Манева каза от сцената в края на спектакъла, че се чувства щастлива и много благодарна на колегите си за възможността да ги вижда, да споделя с тях и да показва колко я вдъхновяват.

„Нямате представа на моята възраст колко е хубаво да има това вдъхновение, което имам аз. Пожелавам го на всички“, допълни тя и специално благодари на писателката Яна Борисова за дарованието, мъдростта и любвеобилността. „Тя обича да събира хора около себе си и това е така, защото умее да обича“, каза актрисата преди да прегърне авторката, която също присъства на празничната вечер в залата на Фестивалния и конгресен център. 

„Това не е представление, това е обяснение в любов, тук в театъра, в пълната зала, заедно с твоята публика. Тази вечер няма драматургия, тази вечер е различна, може би несъвършена, но много лична. Тя е само за теб.“ С тези думи започна спектакълът „Честит рожден ден, Цветана!“, който е посветен на 80-годишнината на актрисата и бе представен премиерно в нейния роден град Пловдив.

Той е по текстове на Яна Борисова. Режисьор е Димитър Коцев – Шошо. На представянето във Варна участваха Александра Сърчаджиева, Петър Антонов, Лилия Маравиля, Петър Дочев, Боряна Братоева, Евелин Костова и Николаос Цитиридис. На живо свириха пианистът Милен Кукошаров и виолончелистът Кристиян Чернев. На видеостена по време на изпълненията зрителите виждат поздравления, отправени за рождения ден на Цветана Манева, от нейни колеги, близки и приятели.