Цветана Манева и Теодора Духовникова влизат в хотела на тъгата

Първата премиера на Народния театър за 2022 г. е с пиесата на Яна Борисова „Тъгата на кралиците“, режисьор е Стилиян Петров

Култура
11:17 - 20 Януари 2022
2006
Цветана Манева и Теодора Духовникова влизат в хотела на тъгата

Казват, че душата на човека е като хотел – понякога собственикът е един през целия ти живот, а друг път се сменят по няколко. Може да се случи така, че някой да „резервира“ сърцето ти, пристигайки в безименна и безлунна нощ, за да остане, или да си тръгне на сутринта, оставяйки мръсни отпечатъци, разбити стени и откраднати спомени...

Един такъв „одушевен“ хотел, вместилище на необикновени истории, биографии, събития и съдби, ще срещне две изключителни актриси на сцената на Народния театър в новата пиеса „Тъгата на кралиците - Цветана Манева и Теодора Духовникова.

„Тъгата на кралиците“ от Яна Борисова, чиято премиера се очаква на 9 и 10 март 2022 г. на Камерна сцена, ще открие не само сценичния живот на 2022 година в Народния театър, но ще продължи и своеобразния български сезон на театъра.

Режисьор на спектакъла, чиито репетиции вече започнаха вчера, е Стилиян Петров, който преди години постави пиесата на Израел Хоровиц „Моята прекрасна лейди“.

В новата си пиеса Яна Борисова продължава да следва разпознаваемата си творческа линия и да разгръща драматургичния си свят, в който „Тихи, невидими хора“ разговарят с „Господин Нощ“ и от взаимопроникващото им общуване ни става „Приятно страшно“ и вълнуващо. Срещата на „кралиците“ Теодора Духовникова и Цветана Манева е в хотела, който диша заедно с диханията на героините и музиката на Лима, пианист, дал обет за мълчание след непосилието да понесе едно нещастие (Милен Кукошаров).

Пиесата говори на красив, странен и поетичен език за стоицизма, екзистенциалната  тъга и търпеливия път на човеците един към друг, разказва „невъзможните раздели“, но без сантимент и мелодрама. Героините на Цветана Манева и Теодора Духовникова са едновременно  завършени в своята художественост образи, но и автентични героини, жени, които се досягат до болезнената същност на съвременния човек.

Сценографията и костюмите са на Никола Тороманов, музиката – на Милен Кукошаров. Драматург е Мирела Иванова, помощник-режисьор – Ирина Иванова, а фотограф – Божидар Марков.