Цветанов: Агресията за  дълга на духовниците дойде от политици  

ГЕРБ иска отсрочване на борчовете на вероизповеданията за 10 години

Политика
11:39 - 15 Март 2019
1670
Цветанов: Агресията за дълга на духовниците дойде от политици  

Отсрочване в срок до 10 години на задълженията на вероизповеданията предлага ГЕРБ. Управляващите внасят днес законопроекта в деловодството на парламента, обяви лидерът на групата на ГЕРБ в НС Цветан Цветанов.

Той уточни, че няма опрощаване на натрупаните задължения към 1.12.2018 г. С изменението имамите ще получат спрените заплати и осигуровки и няма да има напрежение, изтъкна той.  

По повод недоволството, възникнало след намерението за опрощаване на дълговете, Цветанов заяви,  че  по-скоро агресивните реакции дойдоха от политическите сили, а не толкова от обществото.             


„Всички ние знаем каква е ситуацията в Европа, как се промени средата за сигурност и влязоха радикални течения. Точно затова направихме така, че да може действително държавата да плаща заплатите на всичките тези духовни лица.”, аргументира решението зам.-шефът на ГЕРБ, визирайки 8-те милиона дълг на Главното мюфтийство.

Лидерът на герберите в парламента бе категоричен, че духовниците ще си получават заплатите, които не са от външно финансиране. Проблемът обаче е, че темата се експлоатира за политически цели. Цветанов припомни, че първият законопроект е бил за пълно ограничаване на външно финансиране. „Държавата направи компромис, за да може този закон да бъде факт. Това, което се спекулираше във всичките тези седмици, и това, което не прави чест на БСП - нека да си припомним, че през всичките тези години всяка една политическа сила, всяко едно управление, е искало да има мир, спокойствие и никой да не използва тази тема с политически цели. За съжаление обаче сега се случи точно обратното”, извади детайли Цветанов.

Цветанов даде пример протокол от 1998 г., подписан между българската Дирекция за вероизповедания и нейния аналог в Турция. Тук пише, че българската дирекция трябва да съдейства даренията да бъдат освободени от мита и всякакви други данъчни задължения, мотивира се той.

Всичко, свързано с вероизповеданията, е част от националната сигурност и ако някой не го разбира това, е проблем на този, който се изказва неподготвен. Направихме този компромис, за да има консенсус с всички вероизповедания, които участваха в този диалог, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов разказа, че е разговарял с всички всички политически сили с изключение на БСП. ГЕРБ ще внесе своето предложение за разсрочване и ще го отстоява. „Държавата ще си събере тези милион и двеста хиляди лева, само че разсрочено”, каза Цветанов. И допълни, че става въпрос за компромис в интерес на държавата, а не за договорки и извиване на ръце.