Цветанов: ГЕРБ и ДПС ще си партнират на изборите

Политика
11:56 - 18 Януари 2021
2225
Цветанов: ГЕРБ и ДПС ще си партнират на изборите

ГЕРБ и ДПС ще бъдат партньори в тези избори и ще могат да направят това, които всички ние искаме да не се случва. 

Това коментира лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов, след като регистрира партията си за предстоящите частични местни избори. Той спази собствената си традиция и регистрира формацията първа за вота. Цветанов регистрира кандидати за всички 12 населени места, от които 2 общини, където ще се проведе избор на 28 февруари.

Относно определената вече с указ на президента дата за парламентарния вот – 4 април, която предизвика и някои негативни реакции, той коментира:

„Много са споровете по датата. Аз смятам, че оттук нататък няма какво повече да я коментираме. Всеки трябва да се съобрази с обявената от президента дата, защото това е негово конституционно право, от което той се възползва. Всички политически субекти просто трябва да се подготвим и представим най-добрите си управленски програми, за да бъдат информирани хората“.

Както и по време на консултациите при държавният глава, Цветан Цветанов отново заговори за липсата на здравен протокол непосредствено преди вота, както и „липсата на чуваемост“ по темата за гласуване по пощата за българите в чужбина. Като „наложително“ той определи и неговото предложение за ротация на областните директори на МВР.

„От страха, който витае в момента и начина, по който бяха проведени изборите през 2019, имаме съответните притеснения. Бих искал да спомена конкретна община Гурково, където действително бяха извършени съответните манипулации и задкулисието, което беше осъществено на най-високо ниво между ГЕРБ и ДПС. Това е нашето притеснение. Виждаме, че ротацията е добре възприета от страна на премиера, защото при обиколките, които прави в страната той ротира министрите, които го съпътстват“,

коментира още Цветан Цветанов.

На въпрос позовава ли се на собствения опит, когато говори за евентуални нарушения в честността на изборите, той отговори: „Никога досега ГЕРБ не е провеждала парламентарни избори и не е участвала в подготовката като част от изпълнителната власт. Моите притеснения са, че 2021 ГЕРБ ще проведе за първи път избори, а ние видяхме в конкретния пример с Гурково, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат партньори в тези избори и ще могат да направят това, които всички ние искаме да не се случва“. 

Снимка: Агнес Методиева