Цветанов: Инициативата "Три морета" ще ни направи независими от Русия

Икономика
20:30 - 29 Март 2022
3108
Цветанов: Инициативата "Три морета" ще ни направи независими от Русия

Председателят на "Републиканци за България" и на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС) Цветан Цветанов коментира отминалата среща на лидерите на страните членки на НАТО в Югоизточна Европа, на която домакин беше премиерът Кирил Петков.

На форума прозвуча идеята на Петков да бъде обърната посоката на движение на руския газ, вместо от север, да идва от юг, за да не зависи регионът от руската суровина. Според Цветанов от това събитие на високо ниво не е произтекло нищо по същество, като резултат. "От вчерашната среща реално няма никакъв стратегически елемент, защото тя не дава абсолютно нищо, което да ни дава надежда, че това би могло да се случи", каза той по повод поставената цел - диверсификацията на руското синьо гориво.

Според него кабинетът сериозно греши по темата, защото неглижира инициативата за Триморието, която може да е истинският ключ към диверсификацията. "Аз смятам, че тук правителство допуска една сериозна грешка.

Правителството, заедно с президентската институция, трябва да фокусира вниманието си върху инициативата "Три морета", защото нейният замисъл и изграждането на тази платформа е точно, за да има регионален диалог на 12 държави от Прибалтика, Адриатика и Черно море, с цел засилване на сътрудничеството и увеличаването между членовете на политическия ангажимент и подкрепа за подобряване на енергийната, транспортната и дигиталната свързаност в региона", коментира Цветанов.

Той припомни, че кабинетът "Борисов" е саботирал инициативата, "която е изключително добро политическо решение от 2016 г. насам.

"Тогава тя беше неглижирана от тогавашния министър-председател Бойко Борисов, защото това беше президентска инициатива и страната ни тогава беше представлявана от тогавашния президент Росен Плевнелиев", каза Цветанов. "Впоследствие обаче тя се трансформира и придоби много по-друго измерение. Тази инициатива бе припозната от САЩ, бе припозната от Германия и на последната среща, на която София беше домакин, тогава имаше възможност и федералният президент на Германия да се изкаже в подкрепа на Триморието.