Цветанов изненадва: Предсрочни избори не са желателни

Бившият втори в ГЕРБ с ясна заявка да си партнира с Демократична България

Актуални новини
14:27 - 16 Юли 2020
2344
Цветанов изненадва: Предсрочни избори не са желателни

Предсрочни избори не са желателни в момента за страната. Така изненадващо бившият зам.-лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира сгъстяващите се облаци над правителството на Бойко Борисов. Според него до сценарият оставка на кабинета не е изключено да се стигне, но всичко зависело и от енергията на хората по площада, и от рефлексите на управлението да реагира на исканията им. 

Отцепникът от ГЕРБ е на мнение, че с трите поискани министерски оставки вчера бунтът ще продължи и дори ще увеличи мощта си. "Видимо е желанието на ръководството на ГЕРБ да се отърси от допусканията на зависимости от ДПС. Не мисля обаче, че тези оставки ще увеличат доверието в кабинета. Протестите са в напреднала фаза и исканията са насочени персонално в друга посока. Не очаквам стихване на протестите", коментира той пред "Дойче веле".

Иначе подкрепял исканията не на всички протестъри, а конкретно на българската демократична общност, с което Цветанов вече ясно заявява, че е склонен да си партнира за бъдещата партия с активистите от ДБ. 

"Събирането пред Президентството на граждани с леви и десни убеждения, означава, че обществеността е готова да брани достойнството на институциите", добавя още той. 

И разкрива, че новият му политически проект щял да се основава на гражданската енергия и очаквал сериозна подкрепа от достойните, знаещи и можещи симпатизанти и членове на ГЕРБ, "както и от всички български граждани отстояващи принципите на демокрация". 

"Основни приоритети ще бъдат борбата срещу корупцията и за по-голяма прозрачност в управлението на страната. Относно пандемията: аз одобрявах адекватната реакция на кабинета в началото, но от един момент нататък този здравен проблем започна да се управлява с политически похвати и в контекста на политически сметки. Относно секторните политики: в бъдещата партия ще се позоваваме на експертни решения за бързо преминаване на страната ни от фаза на критично оцеляване към фаза на същинско развитие", добавя още бившият МВР шеф.