Цветанов: Мария Габриел ще бъде употребена!

Ще имаме правителство на "хартиената коалиция", вещае бившата дясна ръка на Бойко Борисов

Политика
20:21 - 10 Май 2023
5698
Цветанов: Мария Габриел ще бъде употребена!

"Формулата за правителство, която ще ни се предложи в предстоящите няколко седмици ще бъде на „хартиената коалиция“. Това беше ясно дефинирано в края на мандата на 48-ия парламент. Сега вече се появява като реалност и това, което успя да направи Борисов, е да може действително да се легитимира чрез лидерската среща и оттук нататък той казва, че независимо от това, че не могат да се разберат, той слага държавата на първо място и по този начин излиза в изолация, в която беше попаднал преди". Такъв анализ направи председателят на "Републиканци за България" и бивша дясна ръка на лидера на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за "България он еър".

“Възможно е Мария Габриел да е кандидатурата на ГЕРБ-СДС за премиер, познавайки Борисов, който взима нестандартни решения в подобни казусни ситуации. Имали сме такава 2014 г., когато проф. Веселин Вучков напусна позицията министър на вътрешните работи и на негово място беше поставена Румяна Бъчварова, която не познаваше системата и виждаме какъв е резултатът няколко години по-късно”, припомни Цветанов.

Той изрази мнение, че Мария Габриел е изключително почтен, образован и качествен човек, но е живяла през последните 20 години в чужбина. „За нея основен акцент е била европейската политика и смятам, че затова получи признание като евродепутат няколко мандата и като еврокомисар. Смятам, че страната ни в момента се нуждаеше от силно присъствие в ЕК, а Мария Габриел има съответната политическа подкрепа на ЕНП“, каза Цветанов.

Той попита дали България няма да загуби много от силното си присъствие в ЕК, ако Мария Габриел стане премиер. „Трябва да стартира нова процедура за еврокомисар, който България трябва да представи. Едно събеседване, изслушване продължава около 3 месеца. Ние ще загубим един силен глас в ЕК, който да може да бъде чут, особено в такава криза. При всички положения тя ще бъде употребена, но тук Борисов е заложил и нейната бъдеща перспектива, защото знаем, че 2024 г. изтича мандатът на Европейския парламент, а няколко месеца по-късно и на Европейската комисия“, поясни лидерът на Републиканци за България.

„Мария Габриел ще разбере какво е вътрешна политика, защото тя няма нищо общо с европейската политика и ценности, които се налагат ежедневно“, добави Цветанов.