Цветанов преживял катарзис заради новата си партия

Никога не съм се облагодетелствал от партийния си пост, твърди екс МВР шефа

У нас
11:20 - 27 Септември 2020
3072
Цветанов преживял катарзис заради новата си партия

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов явно е преживял фундаментален катарзис, точно преди да учреди собствената си партия днес "Републиканци за България". Тоталното обръщане на позициите на екс вътрешния министър започна с напускането му от управляващата партия, а преди да стане партиен лидер стигна и до дългоочаквани извинения: "Извинявам се за думите си "няма кой да ме накаже". Изявлението, че е недосегаем той направи в разгара на "Апартаментгейт" миналата година, когато лъсна, че и той, и други политици и приближени до ГЕРБ, са си купували жилища на безценица - далеч под пазарните цени.

"Тези думи бяха интерпретирани и взети от контекста на целия разговор, който имах в "Панорама". Действително се извинявам за тези думи, ако са били възприети по буквален начин, че действително съм изразил мнение, че няма кой да ме накаже", обясни Цветанов в навечерието на учредяването на партията си пред сайта "Актуално". 

Той бе категоричен, че към онзи момент е взел лично решение да напусне Народното събрание. "Това беше контекстът и начинът, по който се изразих: че аз съм взел решение да напусна парламента, а не че някой ме е накарал да го направя", посочи още Цветанов. Той обясни, че всичко, което е направил по отношение на покупката си на жилище, е да замени два апартамента за един.

"Разликата от 39 кв. метра, която се получава, е закупена по банков път със 100 000 лв. Всичко е изяснено, всичко е ясно и всичко е направено максимално прозрачно", коментира бившата дясна ръка на премиера Бойко Борисов. "Никога и по никакъв повод, нито някой от семейството ми, се е облагодетелствал с някакви ръководни позиции или позиции, които са получени, като развитие след моето избиране и влизане в парламента, или участие в изпълнителната власт. Няма нещо, което да съм направил в политиката, което да е било в ущърб на принципите и прозрачността", подчерта Цветан Цветанов. Управлението на премиера Борисов Според Цветанов проблемът в партия ГЕРБ е, че там никой не казва различното мнение.

"Никой не казва това, което има като усещане и това, което получава като обратна връзка от обществото. Всеки се съобразява с това, което казва един човек в партията", коментира ситуацията в партията на Борисов бившият ѝ заместник-председател. Цветанов счита, че страната ни в момента е във външна изолация. Вие виждате, че няма единна позиция на Европейската народна партия в защита на Борисов. За всички е ясно, че това управление в момента е непрозрачно. Това управление доведе до състояние, в което хората и бизнесът вече се страхуват да не бъдат атакувани по институционален път от когото и да било, каза Цветанов. Той не изключи някой да използва дори държавния ресурс, за да дискредитира неговата партия "Републиканци за България" още в зародиш. Цветанов подчерта, че членовете на политическия му проект са солидарни с демократичната общност и искат предсрочен парламентарен вот.