Цветанов призова Борисов за незабавна оставка

Не съм бил в спалнята на премиера, но го е снимала жена, разкри бившият втори в ГЕРБ

Политика
09:07 - 13 Август 2020
5191
Цветанов призова Борисов за незабавна оставка

Цветан Цветанов поиска оставката на премиера Бойко Борисов. След като в последните седмици обяви, че подкрепя протестите срещу властта, но така и не се появи на мегдана, днес шефът на Евроатлантическия център за сигурност обяви, че ситуацията в страната била изключително тежка и тази криза трябвало да се прекрати с незабавна оставка. От думите му стана ясно, че той вижда как Борисов агонизира с палиативни мерки, които взимал, за да спаси правителството. И обяви учредяване на "Републиканци за България" на 27 август.

Цветанов обяви, че ще участва в изборите - било то предсрочни или редовни, с партия, която ще се казва Републиканци за България. Тя ще се учреди на 27, а името вече било запазено. Според Цветанов на следващите избори ГЕРБ няма да вземе повече от 500 000 гласа, а ако продължава нещата да са, както сега, то можело да вземат и по-малко. Цветанов  допусна, че може да получи 500 хиляди гласа подкрепа, но не каза в прав текст, че това ще са отказалите се от ГЕРБ избиратели. 

Логото на новата партия е стилизиран компас, който ясно показва посоката ни. България не трябва да има каквито и да е колебания относно своята принадлежност, обясни Цветанов.  "Републиканци за България" е гарант за това, че страната ни няма да изгуби посоката", заяви председателят й Цветан Цветанов и уточни - на Запад. „Демократична България” имат най-подобни искания, каквито бихме заложили в нашата управленска програма", каза още той по повод евентуални бъдещи партньори.

На въпрос дали ходи на протести, Цветан Цветанов отговори, че той лично не ходи, но негови приятели ходят. Цветанов разкри, че има опити да се спрат хора да се присъединят към негов проект. 

На въпрос на водещата дали се разделя през нощта Бойко Борисов с пистолета си, Цветанов отговори, че никога не е бил в спалнята на Бойко Борисов и не знае. Повод за въпроса бяха снимките, които се появиха в публичното пространство от спалнята на премиера в резиденцията му в Бояна. На тях се виждаше чекмедже пълно с пачки евро и кюлчета злато. Цветанов обаче потвърди, че е бил в резиденцията и дори си спомни, че през 2016 г. там са решавали кой да е кандидата за президент на ГЕРБ.

Бившият втори в ГЕРБ каза, че снимките от спалнята не са правени от мъж, но на въпрос дали са истински той каза, че това трябвало да каже премиера.

Относно колко са били близки с Борисов, Цветанов заяви, че в чисто партиен аспект са били изключително близки, но никога не е бил запознат с личния му живот. „Аз имам друга ценностна система – здраво семейство, добри приятели, зад които стоя винаги“, каза той. Въпреки всичко Цветан Цветанов заяви, че не се чувства предаден от премиера и напомни, че в живота всеки избира своя път. „ Аз съм простил всичко. Обида в мен няма“, обясни още той.  В студиото на Би Ти Ви Цветанов бе показан запис как целува ръката на Бойко Борисов, което бившият втори в ГЕРБ обясни с нещо като отношение към по-възрастни хора.