Цветанов пробил ГЕРБ в София

Политика
14:54 - 11 Юни 2020
20516
Цветанов пробил ГЕРБ в София

Софийската организация на ГЕРБ видимо оредява, споделиха пред Lupa.bg свидетели на процеса. След Видин и Плевен, където от партията на управляващите се отрекоха десетки членове, тази тенденция пълзяла със застрашителни темпове и към столицата.

„Видимо още не се забелязва, но нещо се случва в партийната организация на ГЕРБ в София. В момента масово свикват партийни събрания”, разказаха членове на Столичния общински съвет.

Необичайното в случая е, че до скоро на тези партийни сбирки идвали по 50, по 80 и дори по стотина души, а в последно време се събирали едва по 15-20 човека.

Обясненията за партийната динамика в столичната организация на ГЕРБ са поне две. Хората на Борисов в столицата били притеснени от новия политически проект на Цветан Цветанов, който вече открито се опитвал да придърпва своите хора в посока към бъдещата проамериканска формация.

Според слуховете eдин от тези, които Цветанов държал да привлече, е настоящият секретар на парламентарната група на ГЕРБ Станислав Иванов. До Красимир Велчев обаче, който е един от първите членове на партията и много близък приятел на прeмиера, Цветанов въобще и не се опитвал да се домогне.

Бойко Борисов бил наясно с тези процеси и активизирал организацията, за да даде отпор на бившия си заместник. Преди броени дни премиерът съвсем открито заяви, че Цветан Цветанов готви свой политически проект и същевременно руши ГЕРБ.

Точно затова Борисов заговори за "проветряване на листите и повече нови лица, които да мислят с главите си". 

От друга страна упорито върви слухът, че управляващите се готвят за избори, затова са активизирали всички организации по места да бъдат в политическа „бойна готовност”. Това се отнасяло не само за ГЕРБ, но и за ВМРО, и било особено видно в по-малките населени места.