Цветанов се цели в 400 000 избиратели

Борисов умело раздели протеста на две, България е в международна изолция, алармира лидерът на "Републиканци за България"

Политика
10:20 - 04 Октомври 2020
2619
Цветанов се цели в 400 000 избиратели

"През дните на протестите Борисов и кръгът около него много умело успяха да разделят протеста и българското общество на две – едни, които подкрепят протеста и други, които не го подкрепят," заяви в "Денят започва с Георги Любенов" лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов. "Зарядът на хората, които протестираха в самото начало, са хора, които ще бъдат активни гласоподаватели. Ако имаме висока избирателна активност, всичко, което говорихме за опорочаване на изборния процес, може да бъде неутрализирано", каза бившият втори в ГЕРБ.

"Нямам абсолютно никакво съмнение в "Републиканци за България", че тя ще бъде представена в българския парламент, въпросът е колко ще бъде групата, с която ще представляваме нашите избиратели и е много важно да се очертае един сериозен, реален хоризонт за страната ни и това ще бъде политическата риторика, която ще изповядваме в предстоящите няколко седмици и месеци", заяви лидерът на "Републиканци за България".

Партията се стреми към резултат над 400-450 хиляди гласа. "За мен по-важното е, че нивото на хората, които влизат, дават по-добрата професионална възможност да даваме експертна решения на дадени политически въпроси", каза Цветанов.

По думите му страната ни вече е в една международна изолация и "това за всички е ясно, самият факт, че държавният секретар Майк Помпео в рамките на някъде около 5-6 месеца направи няколко обиколки в Югоизточна Европа е много ясен знак, че той не посети страната ни, а знаем, че посети Гърция два пъти".

"Това, което се очертава в геополитически план, Гърция ще играе решаваща, ключова роля в този геостратегически път, който трябва да има регионът, в който се намираме, много силно подкрепени от Румънив и самият факт, че помощник държавният секретар на САЩ и отговарящ по енергетиката Франсис Фанън каза много ясно, може да име грешка в превода, но разклонението, което минава през териоторията на страната от "Турски поток", то е само и единствено Турски поток и никъде не фигурира като "Балкански", каза Цветанов.

Според него най-тревожното е, че всичко това, което се е говорило през последните няколко месеца, "близо година - година и половина никой не даде възможност да се види и да има прозрачност при взимането на това решение и реализираното на този проект". В рамките на около две години той трябва да се проектира, да се реализира и да се пусне в експлоатация, но тук никой не дава отговор защо над 10 години ние все още не можем да изградим интерконекторната връзка Гърция - България, подчерта Цветанов.

Па думите му геополитическият поглед е свързан с политическите решения, които се взимат в страната.

"Политиците в България днес се фокусираха само и единствено върху това дали ще разделим протеста, дали протеста ще стихне, дали ще дадем по 50 лв., докато сме в управление на българските пенсионери. Това не е решение и това не е хоризонт, защото никой не говори за важните неща, които са в Европейския съюз. Това е съдебната система, прозрачността, която трябва да има, зелената сделка, защото България ще бъде пряко засегната, ако ние не се подготвим с дългосрочна стратегия", заяви Цветанов.


Снимка: Агнес Методиева